Карантинні заходи настільки болісно вдарили по економіці міст, що, зокрема, Черкасам буде потрібно близько двох років, щоб оговтатися від них.

Про це міський голова Анатолій Бондаренко заявив у ефірі передачі Віталія Портникова «Політклуб» на Еспресо, передає ЧЕСНО.

Журналіст зазначив, що незадоволення мерів карантинними заходами не є суто українським явищем і зацитував мера ізраїльського міста Тель-Авів Рона Хульдаї, який звернувся до уряду своєї країни: «Ми піднімемо бунт. Якщо ви дійсно турбуєтеся про людей, потрібно негайно розпочати роботу дитячих садків в повному обсязі і відкрити ресторани. Це важливо для економіки. Це важливо для нормального життя людей. Якщо ресторани будуть закриті, тільки в нашому місті втратять роботу 70 тисяч осіб».

– Отже, пане Анатолію, не ви один такий. Отже, ця тенденція протистояння міст з представниками центральної влади починає ставати частиною нашого життя, – зазначив Віталій Портников, додавши, що може процитувати й інших мерів. – Як виходити з цієї ситуації, як налагоджувати співробітництво?

Після тривалої паузи Анатолій Бондаренко відповів:

– Передусім я хотів би, щоб між органами центральної влади і місцевим самоврядуванням був діалог, як вийти з економічної кризи, яка охопить всю країну. Для нашого невеликого міста, щоб оговтатися від заходів карантину, потрібно (я так прорахував) близько двох років. І тисячі людей, які просто не вийдуть на роботу, які зараз на межі виживання… Мені здається, що уряд і президент не усвідомлюють, що фактично відбувається зараз у містах на карантині.

Міський голова також додав, що місцеві органи влади і медики краще за центральні органи влади знають, що відбувається в тому чи тому населеному пункті, тож вони мають отримати повноваження для того, щоб у міру необхідності посилювати чи послаблювати карантинні заходи.