В останні кілька років стало популярним цікавитись зарплатами чиновників різних рангів. Платники податків мають право знати, скільки грошей з їх податків йде на утримання найнятих ними службовців.

Про це в соціальній мережі Facebook пише Олег Устименко, передає ЧЕСНО.

На відміну від “простих смертних” заробітна платня чиновників складається з: посадового окладу, надбавки за ранг, надбавки за вислугу років, надбавки за інтенсивність праці, місячної премії, премії за результатами щорічного оцінювання, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, грошової допомоги при наданні щорічної відпустки, надбавки за виконання особливо важливої роботи, інших виплат.

…Варто зазначити, що схеми посадових окладів і надбавок до них затверджуються Кабінетом міністрів України…

Тож, спробуємо привідкрити завісу і подивимось, скільки заробляють топ-чиновники Черкаської обласної державної адміністрації та Черкаської обласної ради (інформація з поінформованих джерел).

Посадові оклади топ-чиновників ОДА знаходяться в діапазоні від 11 до 20 тисяч. Це, як кажуть в народі “для поддєржанія штанов”. Щоб вистачило на “хліб з маслом”, додаються надбавки за вислугу років та інтенсивність праці (остання може досягати і 200, і 300 відсотків від посадового окладу). Тоді сума заробленого зростає до 30-40 тисяч. Ну а якщо ще й “булочку з чаєм”, то вмикається “важка артилерія” – матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань і грошова допомога при наданні щорічної відпустки. Тут вже “зароблене непосильною працею” зростає в геометричній прогресії і сягає більше 100 тисяч.

Детально скільки заробляють топ-чиновники Черкаської обласної державної адміністрації – дивіться таблиці:

За схожої схеми посадових окладів і надбавок очільники обласної ради, напевне, вважають свою роботу більш “достойною”, тож не “соромляться” виписувати собі щомісячні премії по 20-30 тисяч, що підвищує рівень “заробленого” до 60-70 тисяч на місяць. Таких же сум можуть сягати і матеріальні допомоги “на оздоровлення” чи “на соціально-побутові питання”.

Детальніше про заробітки очільників Черкаської обласної ради – дивіться таблиці:

Загалом, чиновник – звучить “не бідно”. А фраза “дорогі ви наші” набуває свого безпосереднього значення у першій частині…