У липні минає п’ята річниця після масштабної пожежі в Черкаському академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка. Відтоді тут провели масштабні роботи першої черги. Далі – завершальні роботи з ремонту та обладнання сцени. Завершити їх планують вже восени.

Про це повідомив у ході прес-брифінгу перший заступник очільника області Дмитро Ляшов, передає ЧЕСНО з посиланням на пресслужбу Черкаської ОДА.

Після пожежі в театрі насамперед провели аварійно-відновлювальні роботи вартістю у понад 22 млн грн. Тут перекрили дах, зробили піддашшя та інші першочергові роботи. Далі взялися за відновлення приміщення. Зокрема, повністю відновили екстер’єр: фоє всіх трьох поверхів, підвалу, глядацької зали, інших приміщень. Обійшлися вони у 100 млн грн. На черзі – завершальні роботи другої черги.

– На сьогодні ставимо перед собою досить амбітну  ціль – цього року обов’язково закінчити реалізацію другої черги ремонту в театрі, – каже перший заступник голови ОДА. – Вже відбулися тендерні процедури, триває процедура оскарження переможця тендеру. Наступного тижня, коли підпишемо договір генерального підряду, завершальні роботи стартують. Вони сконцентровані саме на коробці сцени: відновлення поворотного механізму сцени, штахетного господарства, влаштування нового планшету сцени та її одягу, придбання та встановлення сучасного обладнання для звуку й освітлення. На це спрямуємо половину виділених коштів на другу чергу.

Загалом на рік передбачено 50 млн грн. Зокрема з Держфонду регіонального розвитку – 35,5 млн грн, обласного – 6,4 млн грн та 8 млн грн субвенції з Черкаського міського бюджету. Обласний центр спрямує кошти безпосередньо на облаштування театральної площі.

Директор театру Петро Ластівка твердить, для них нині важливо дотриматися технологічності при ремонті та облаштуванні сцени, аби вистави проходили на високому рівні. Для цього драмтеатр отримає сучасне обладнання, необхідне та достатнє для того, щоб реалізувати свої творчі потреби. Водночас, частину з необхідного тут уже придбали у 2018 році на 6,5 млн грн.

– Раніше ми придбали шикарні пульт звукорежисера та пульт художника з освітлення, а також деяке світлове та звукове обладнання, – розповідає Петро Ластівка. – Тож зараз у нас вже дещо є, ми будемо його монтувати та докуповувати необхідне. Наша мета, аби все на сцені було симетрично, гарно та по-європейськи. Для нас важливий звук в залі, акустика, управна система освітленням. Бо дизайн на сцені – це дизайн вистави, яка має бути органічною та художньою.