2 липня 2020 року Шостий апеляційний адміністративний суд у Києві задовольнив скаргу депутата-свободівця Юрія Гамалія. Так, суд скасував незаконне, антиконституційне рішення Канівської міської ради від 19 грудня 2019 року.

Про це повідомляє пресслужба Черкаської обласної організації ВО “Свобода”, передає ЧЕСНО.

Нагадаємо, що це рішення позбавляло депутатів-свободівців права скористатися Програмою «Фонд на виконання депутатських повноважень» за те, що вони, мовляв, «не голосували за міські бюджети 2018, 2019 та 2020 років». Юрій Гамалій намагався оскаржити це рішення у Черкаському адмінсуді. Проте після його абсурдної ухвали подав апеляційну скаргу, яку суд задовольнив 2 липня.

Колегія суддів звернула увагу на те, що міська Програма «Фонд на виконання депутатських повноважень» через запропоновані депутатом Канівської міської ради Маланчевим поправки позбавляла свободівця Юрія Гамалія, як такого, що не голосував «ЗА» бюджет, частини депутатських повноважень та ставила у нерівні умови з іншими депутатами.

«Великий Шевченко писав: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає». Так воно і є. Але маю кілька роздумів з цієї історії. Якщо суддя Черкаського адміністративного суду Петро Паламар відразу не зміг зрозуміти незаконність прийнятого міськрадою рішення, то це свідчить про його непрофесійність та невідповідність займаній посаді. Перед голосуванням депутатам Канівської міської ради повідомляли про незаконність, антиконституційність запропонованих Маланчевим поправок. Та 19 депутатів свідомо пішли на порушення Законів і Конституції України. А тепер деякі з них уже бажають балотуватися на посаду міського голови чи на новий депутатський термін. Немає будь-якої гарантії, що вони, отримавши владу, будуть дотримуватися Законів і Конституції України. Це саме стосується і дій міського голови. Він міг призупинити незаконне рішення, наклавши на нього вето, проте будучи на лікарняному, він поспішив його підписати», – прокоментував Постанову апеляційного суду керівник свободівської фракції у Канівській міській раді Юрій Гамалій.

Постанова апеляційного суду також засвідчила, що місцева рада не мала повноважень обмежувати в правах депутатів за результатами здійсненого ними голосування чи відмови від надання голосу «ЗА» за те чи те рішення.

«Не за горами чергові вибори. Кого обере громада у владу на чергових виборах: порядних, чесних, фахових, чи тих, хто ігнорує закони, дбає про власні вигоди – від цього і будуть залежати справи громади, її добробут. А свободівці ж завжди стояли і будуть стояти на сторожі законності, прав громади», – наголосив Юрій Гамалій.