3 лютого, напередодні Всесвітнього дня боротьби проти раку, голова Черкаської ОДА Олександр Скічко ознайомився з роботою Черкаського обласного онкологічного диспансеру.

Під час візиту голова обласної адміністрації Олександр Скічко та голова обласної ради Анатолій Підгорний нагородили відзнаками працівників диспансеру, передає ChesnoNews з посиланням на пресслужбу Черкаської ОДА.

На сьогодні заклад забезпечує потреби усієї України, також на лікування приїздять й іноземні громадяни. Наразі cтоять на обліку 41 тисяча хворих.

– Цьогоріч для Черкащини планується виділення 19 мільйонів державних коштів, яких вистачить мінімум на 25 пересадок кісткового мозку. Так само будемо робити все можливе для спрямування коштів і на операції з трансплантації. Саме тепер завершується етап встановлення обладнання для відділення трансплантації, завдяки чому наші пацієнти матимуть ще більш якісні медичні послуги, говорить голова ОДА.
Додавши, що завдяки зусиллям Президента та команди в розвитку процесу трансплантації органів у рамках медреформи по всій країні були ініційовані відповідні пілотні проекти.

У ході візиту голова ОДА оглянув Обласний центр реконструктивної та малоінвазивної онкоурології, діалізне приміщення для потреб онкохворих пацієнтів. А також лікувально-діагностичний гематологічний центр.

– Черкаський обласний онкологічний диспансер не просто не є осторонь – він очолив цей процес. У нас вже проведено 31 аутологічну трансплантацію стовбурових клітин від донорів. А наші лікарі виконали дві пересадки нирки – від матері до дитини. Своєю важкою працею й неймовірним талантом вони творять нову історію життя кожного пацієнта. Це – знак якості та позитивних змін у медичній галузі регіону. І Обласна державна адміністрація спільно з Обласною радою сьогодні їх також відзначили. Також окремо хочу подякувати всім меценатам, небайдужість та завзяття яких дуже допомагають долати проблеми онкології в нашому краї.

Під час зустрічі спільно із директором Черкаського обласного онкодиспансеру Віктором Парамоновим Олександр Скічко обговорив потребу у формуванні бази даних донорів.

– Скоординуємо зусилля УМВС України в Черкаській області, ДСНС, нотаріату – всіх служб, що задіяні в реалізації Закону про трансплантацію. І вже в цю п’ятницю за участю керівника Українського центру трансплант-координації МОЗ України Дмитра Коваля узгодимо робочі моменти для повноцінного запуску цього процесу. Окреме питання нашої уваги – реєстр тих, хто потребує пересадки органів, – він має бути максимально прозорий і справедливий, – наголосив Олександр Скічко.