Нецільове використання земельної ділянки комунальної власності сільськогосподарського призначення площею 29 га виявили на Уманщині. Ця ділянка за межами села Попудня Монастирищенської ТГ була в оренді для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, зокрема під багаторічними насадженнями (садок).

Про це інформує пресслужба Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, передає ChesnoNews.

Виявили порушення інспектори у сфері державного контролю за використанням та охороною земель 26 квітня 2021 року. На всій земельній ділянці виявили викорчувані дерева, на площі 23,6 га провели оранку, культивацію, наявні рештки соняшнику торішнього врожаю.

Також інспектори встановили факти самовільного зайняття земель державної власності лісогосподарського та сільськогосподарського призначення:

– на площі 0,3 га земель лісогосподарського призначення за межами орендованої ділянки проведено вирізку дерев і складено коріння плодових дерев та складено коріння на землях державної власності сільськогосподарського призначення загальною площею 0,5 га;

– зафіксовано самовільне зайняття земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 0,3 га, де проведено роботи з грейдерування та вирівнювання площі земельної ділянки, що прилягає до орендованої ділянки єдиним масивом.

У зазначених діях вбачається порушення вимог статей 20, 125, 126 ЗКУ, відповідальність за які передбачено ст. 53, 53-1 КУпАП.

Окрім того, в ході перевірки виявлено порушення вимог екологічного законодавства, що полягає у знищенні плодових дерев на орендованій ділянці та дерев на землях державної, комунальної власності без дозвільних документів, відповідальність за яке передбачено ст. 153 КУпАП.

Про вищезазначені порушення Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області проінформувало ГУ Національної поліції в Черкаській області та Державну екологічну інспекцію Черкаського округу.