Про залучення обласною службою зайнятості шукачів роботи до тимчасової зайнятості розповіла начальниця відділу організації надання послуг роботодавцям Черкаського обласного центру зайнятості Лариса Мірошник.

Про це повідомляє Сектор інформаційної роботи ОЦЗ, передає ChesnoNews.

Так, у разі виникнення на підприємстві потреби у виконанні певного обсягу робіт, що передбачає залучення додаткової робочої сили, державна служба зайнятості допомагає підібрати тимчасових працівників з числа безробітних.

Зі слів Лариси Мірошник, з особами, які беруть участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, роботодавці укладають в письмовій формі строкові трудові договори. Фінансування організації громадських робіт здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів, роботодавців та інших, не заборонених законодавством джерел. Фінансування організації інших робіт тимчасового характеру здійснюється за рахунок коштів роботодавців та інших не заборонених законодавством джерел.

Серед переваг участі у тимчасовій зайнятості: стимулювання мотивації до праці та додаткова матеріальна підтримка клієнтів служби зайнятості у період пошуку постійного місця роботи.

«Протягом 2020 року у громадських та інших роботах тимчасового характеру взяла участь 4549 осіб, із них 903 особи працювали на громадських роботах. Протягом 1 кварталу 2021 року у роботах тимчасового характеру взяла участь 1173 особи. Вони, в основному, відбувалися у галузях сільського господарства (898 осіб), переробної промисловості (148 осіб) та торгівлі (47 осіб). У громадських роботах, що відбувалися на умовах співфінансування з коштів місцевих бюджетів та Фонду загальнообов’язкового страхування на випадок безробіття, взяли участь 78 осіб», – відзначає пані Лариса.

Серед робіт, які проводилися: супровід осіб з інвалідністю по зору – за договором з Черкаським навчально-виробничим підприємством Українського товариства сліпих; роботи із соціально-вразливими верствами населення – за договорами з громадськими та благодійними організаціями міста Черкаси: «Перехрестя», «Спілка «Перспектива», «Позитивні жінки Черкаси»; ремонтні роботи на об’єктах соціальної сфери, екологічний захист навколишнього середовища, благоустрій – за договорами з комунальними підприємствами об’єднаних територіальних громад, безпосередньо з органами самоврядування.

До тимчасової зайнятості найбільше залучено безробітних з: Чигиринщини (708 осіб), Монастирищини (431 осіб), Тальнівщини та Шполянщини (353 осіб).

До теми: відповідно до Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру:

роботи тимчасового характеру – це оплачувані роботи, що носять тимчасовий характер, і організовуються роботодавцями строком до шести місяців;

громадські роботи – є видом суспільно корисних оплачуваних робіт в інтересах територіальної громади, які організовуються для додаткового стимулювання мотивації до праці, матеріальної підтримки безробітних та інших категорій осіб і виконуються ними на добровільних засадах.