На Смілянщині продовжується інформаційно–роз’яснювальна робота з питань детінізації ринку праці. Це дозволяє не тільки легалізувати соціально–трудові відносини, але й забезпечити соціальні гарантії найманим працівникам, максимально уникнути трудових конфліктів та спорів.

Про це інформує Смілянський міськрайонний центр зайнятості, передає ChesnoNews.

У І кварталі поточного року, під час інформаційної кампанії консультанти роботодавця Смілянського міськрайонного центру зайнятості поінформували 224 суб’єкта господарювання сфери торгівлі та громадського харчування про неприпустимість використання найманої праці без оформлення трудових відносин та виплати «тіньової» заробітної плати. Зокрема, 54 роботодавцям на електронні адреси направлені буклети з інформацією про відповідальність роботодавця у разі використання незадекларованої праці.

Ще 21 роботодавець взяв участь у тематичних семінарах служби зайнятості. «Небезпека отримання зарплати в «конвертах», як і «тіньової» зайнятості, полягає не тільки у тому, що бюджет недоотримає кошти, зменшуються надходження до Пенсійного фонду, а особливо в тому, що роботодавець не здійснюватиме відрахувань з неофіційної зарплати єдиного соціального внеску. Працівник в цьому випадку втрачає страховий стаж для призначення пенсії за віком, та змогу отримати пенсію, розмір якої відповідає рівню реальної зарплати. Такі працівники також не матимуть змоги зареєструватися в службі зайнятості, як безробітні та отримати відповідну допомогу», – наголосила директорка Смілянського міськрайонного центру зайнятості Тетяна Сумська.

Також продовжуються інформаційні заходи з міжвідомчою робочою групою, утвореною виконкомом Смілянської міської ради, до складу якої входять представники органів місцевого самоврядування, територіальних органів ПФУ, ДПС України та Фондів соціального страхування та фахівців служби зайнятості.

З початку року було  здійснено 17 виходів для обстеження 192 суб’єктів господарювання шляхом безпосередніх візитів за місцем здійснення їх господарської діяльності. До обстеження були залучені роботодавці сфери торгівлі, харчування та надання перукарських послуг.

Результати інформаційної компанії:

  • виявлено та зареєстровано нових працівників – 64;
  • легалізовано доходу – 388,4 тис. грн.;
  • додатково надійшло ПДФО – 69,9 тис. грн.;
  • додатково надійшло ЄСВ – 85,4 тис. грн.

Шановні роботодавці!

За використання незадекларованої праці на роботодавця відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю накладається штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

На сьогоднішній день – це 180 тис. грн., що суттєво впливає на Вашу фінансову стабільність.