Починаючи з 2017 року Черкаський державний технологічний університет активно впроваджує і реалізує регіональний інформаційно-просвітницько-патріотичний проєкт «Вчись, працюй, живи на Черкащині!» з метою підняти на якісно новий рівень престижність регіональних закладів освіти – від середньої освіти до вищої та зміцнити авторитет регіональних роботодавців, аби молодь будувала успішне майбутнє на Черкащині.

Безперечно, Черкаська область має досить потужний промисловий, аграрний, інвестиційний, освітній потенціал, однак підприємства й організації всіх сфер і галузей відчувають брак кваліфікованих фахівців. Критичною є ситуація із забезпеченням робітничими та інженерними кадрами. В області спостерігається міграція працездатного й соціально активного населення, насамперед, молоді до країн Європейського Союзу для навчання та роботи.

Ініціатива «Вчись, працюй, живи на Черкащині!» набрала обертів завдяки низці заходів, які Черкаський державний технологічний університет провів спільно з органами державної влади, роботодавцями та представниками освіти: регіональний круглий стіл на тему: «Професійна освіта як основа збереження кадрового потенціалу та економічного зростання Черкаської області» у грудні 2017 року, Форум майбутнього Черкащини «Вчись, працюй, живи на Черкащині!» у травні 2018 року та  Форум соціального партнерства, який згуртував представників влади, об’єднаних територіальних громад Черкаської області, бізнесу, державних установ, професійних спілок, освіти та громадськості навколо питання «Як зберегти кадровий потенціал регіону і запобігти виїзду на роботу закордон молодих фахівців із робітничих та інженерних спеціальностей – випускників навчальних закладів Черкащини» 23 грудня 2019 року.

Упродовж майже чотирьох років Черкаський державний технологічний університет, залучаючись підтримкою влади, роботодавців та закладів освіти, прагне продемонструвати, що в Черкасах та області є робочі місця, комфортні умови праці та проживання, а освіта регіону відповідає вимогам сучасності, наголошує ректор ЧДТУ Олег Григор. – Співпрацюючи з владою, бізнесом та громадою, ми досягаємо спільних успіхів, акцентуємо увагу на перспективах та наголошуємо, що немає нагальної потреби молоді виїжджати закордон.

Із квітня 2019 року Черкаський державний технологічний університет презентує проєкт «Вчись, працюй, живи на Черкащині!» в закладах освіти територіальних громад області. Як правило, у межах проєкту, науковці ЧДТУ розгортають Наукові пікніки з майданчиками для дослідів та практичних занять, де проходять  демонстрації винаходів та сучасного обладнання, захопливі знайомства зі спеціальностями єдиного технологічного вишу регіону, пізнавальні ігри, конкурси, вікторини та квести з подарунками, – така розмаїта коловерть  викликає неабияке захоплення як в учнів, так і у вчителів громад Черкащини. Для старшокласників, учнів 8 – 11 класів, викладачі університету проводять  «Уроки ЧДТУ» з різних предметів, на яких залучають школярів до науково-дослідницької роботи, активного обговорення життя молоді, пояснюють важливість володіння знаннями з історії свого краю та історії власної держави, звертають увагу на питання вибору професії та орієнтування у широкому спектрі спеціальностей задля перспективного працевлаштування у своїй державі, демонструють науково-технічні досягнення науковців та студентів одного з провідних закладів вищої освіти Черкащини.

Учні шкіл охоче беруть участь у майстер-класах, випробовують свої сили, відповідаючи на запитання вікторин та виконуючи тематичні завдання, долучаються до дослідів та експериментів, розглядають професійне обладнання та експонати, ставлять запитання, спілкуються з викладачами і студентами, цікавляться фаховими та кар’єрними перспективами. Дуже важливо ще зі шкільної парти усвідомити, що правильний вибір сьогодні формуватиме успішний завтрашній день. До запровадження карантину представники Черкаського державного технологічного університету відвідали 44 заклади загальної середньої освіти та 13 громад  Черкащини, уклавши договори про співпрацю.

Наразі, із впровадженням карантинних обмежень, зустрічі із старшокласниками Черкаської області проходять в онлайн-форматі, а за можливості, освітні заклади Черкащини відвідує керівництво університету із відповідальним секретарем приймальної комісії ЧДТУ, який інформує школярів випускних класів про особливості вступної кампанії кожного року.

У межах співпраці з закладами освіти громад Черкащини Черкаський державний технологічний університет допомагає у розробці дизайн-проєктів на замовлення керівників установ (дизайн їдалень, парків біля шкіл, об’єктів туристичного призначення, актових зал, тощо). Унікальні дизайн-проєкти для громад нерідко стають темами  студентських курсових і дипломних робіт, чудовим досвідом та поштовхом для фахового вдосконалення.

Реалізуючи ініціативу «Вчись, працюй, живи на Черкащині!», ЧДТУ прагне ознайомити учнів та студентів із сучасними реальними можливостями підприємців Черкащини щодо надання добре оплачуваного першого робочого місця, визначення особливих потреб ринку праці Черкащини, підвищення престижу роботодавців, напрацювання «дорожньої карти» розвитку регіону, зокрема й кроків щодо запровадження принципів дуальної освіти в закладах вищої освіти і на підприємствах. 

 Важливо, аби заклади вищої освіти та заклади професійної освіти Черкащини порозумілися з потенційними роботодавцями щодо підготовки фахівців для підприємств. Проте в регіоні домінує певна громадська думка, що, з одного боку, випускникам черкаських обласних закладів вищої освіти важко знайти роботу за фахом саме в Черкаській області. З іншого боку, поширена думка, що роботодавці регіону не здатні забезпечити гідні умови праці та кар’єрне зростання, котрі відповідають запитам молоді на сучасному ринку праці. Саме заради спільного вирішення освітніх, кадрових, професійних питань та питань рівня фахової підготовки, адекватної заробітної плати та робочих місць і втілює Черкаський державний технологічний університет проєкт «Вчись, працюй, живи на Черкащині!».

–  Ми об’єдналися і разом працюємо над вирішенням важливих питань. Я вважаю, якщо кожен зробить певні кроки на своєму місці  це будуть кроки у напрямку успіху,  на благо молоді, на благо Черкащини. А результатом спільних дій має стати наша процвітаюча держава, успішна Україна, –  наголошує ректор ЧДТУ Олег Григор.

#успішнаУкраїна

Ольга Квятковська