«На початку 2000-х у військового аеродрому в Умані “відкусили” ділянку землі майже впритул до злітно-посадкової смуги. Ситуація дійшла до суду і навіть відзначилися кількома рішеннями Феміди на користь військових. Але при детальному розгляді все ж залишався простір для маневру, що дозволяв не поновлювати права військової частини», – розповідає міністр Мінагрополітики Роман Лещенко.

Про це повідомляє інформаціно-аналітичний портал АПК України, передає ChesnoNews.

Фактично ситуація не один рік знаходилася у підвішеному стані через відсутність охочих брати відповідальність і доводити справу до справедливого однозначного фіналу.

Міністр відзначає, що переломити хід подій вдалося після підписання 5 жовтня 2020 року Меморандуму про співпрацю між Держгеокадастром та Міноборони, після чого вдалося провести інвентаризацію земель і усунути випадки незаконного використання земель оборони сторонніми особами.

«На сьогодні нарешті завершено процес інвентаризації земельних ділянок п’яти військових містечок м. Умань, загальною площею близько 870 га, який тривав понад 5 років. Домовилися з військовими максимально прискорити оформлення земель у кадастрі, щоб запобігти повторенню ситуації. Наразі значна кількість земель вже внесені до реєстру, включаючи ділянку військового аеродрому площею 500 га», – зазначає Р. Лещенко.

Від додає, що оформлення цієї ділянки є критично необхідним для реконструкції аеродрому з метою спільного використання військовою, цивільною та бізнес-авіацією.

«Практичне втілення проекту – крок назустріч розвитку громади Умані, і безперечно, внесок у підвищення української обороноздатності», – резюмує Р. Лещенко.