У кількох областях зафіксували штам «Дельта». Фахівці Міністерства охорони здоров’я України пояснили, чим небезпечний цей штам коронавірусу.

Симптоми при зараженні штамом «Дельта» відрізняються. Лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить поширені, тоді як кашель та втрата нюху чи смаку — менш поширені.

Також повідомляють про серйозніші симптоми, включаючи порушення слуху, шлунково-кишкові проблеми та утворення згустків крові, що призводять до загибелі тканин та гангрени.

Відповідно до дослідження, проведеного вченими з Китаю, концентрація вірусу в крові зараженої людини від штаму «Дельта» у 1000 разів більша, ніж було в інфікованих диким штамом. Це означає, що у хворого набагато більша ймовірність виділяти вірус в зовнішнє середовище, що сприяє поширенню вірусу на інших людей.

Ймовірність розвитку тяжкого перебігу хвороби при зараженні штамом «Дельта» набагато вища, якщо ви не вакциновані. Якщо все ж зараження відбулося, повністю вакциновані особи переносять хворобу безсимптомно або ж в значно легшій формі.

Ви можете вакцинуватись:

▪ у найближчому пункті щеплення чи центрі масової вакцинації: https://list.covid19.gov.ua/

▪ або до вас приїде мобільна бригада (до організованих колективів більше 50-ти людей та маломобільних громадян).

Дізнайтесь адресу та контакти найближчого місця вакцинації на сайті https://vaccination.covid19.gov.ua/ або за номером контакт-центру 0 800 60 20 19.

Вакцинація є єдиним засобом полегшити перебіг захворюваності, мінімізувати навантаження на медичну галузь та економіку регіону.