Рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови від 02 серпня 2021 року № 61 «Про призначення спеціально уповноважених установ (організацій), які проводять іспити на рівень володіння державною мовою» Черкаський державний технологічний університет  призначено спеціально уповноваженою установою, яка проводить іспити на рівень володіння державною мовою.

Про це інформує пресслужба навчального закладу, передає ChesnoNews.

Відповідно до вказаного рішення, викладачі кафедри української мови та загального мовознавства ЧДТУ — кандидат педагогічних наук, доцент Ніна Василенко та кандидат педагогічних наук,  старший викладач кафедри Людмила Береза — вже пройшли навчання і приймають іспити. Також допущені до навчання щодо процедури іспитів на рівень володіння державною мовою кандидат філологічних наук, доцент Людмила Сидоренко та викладач кафедри української мови та загального мовознавства Тетяна Володарська.

Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» зобов’язує публічних діячів, державних службовців, співробітників Національної поліції, прокурорів, суддів, керівників закладів освіти, наукових та педагогічних працівників та інших посадових осів володіти державною мовою. Але засвідчувати відповідний рівень володіння державною мовою, складати іспит та отримувати державний сертифікат мають лише претенденти на посади. Особи, які мають намір отримати громадянство України, згідно із статтею 7 Закону, також мають скласти іспит на визначення рівня володіння державною мовою. 

Національна комісія зі стандартів державної мови у межах своїх повноважень організовує іспит для визначення рівня володіння державною мовою, призначає спеціально уповноважені державою установи, які проводять іспити, та видає державні сертифікати. Іспити проводяться на спеціально створених іспитових майданчиках, розташованих на  території України.