У Черкасах розпочався п’ятий фестиваль короткометражного кіно “КіноШот”.

Про це розповідає Суспільне, передає ChesnoNews.

За словами організаторки Вікторії Лаврентьєвої, цьогорічний фестиваль присвячений 30-річчю незалежності України.

У Черкасах стартував фестиваль короткометражок "КіноШот"

Вікторія Лаврентьєва розповіла, що цього разу на фестивалі показуватимуть кращі фільми, зібрані за 30 років незалежності України: “Раніше у межах фестивалю ми проводили конкурс серед фільмів, а цьогоріч вирішили показати українські фільми, які отримали якісь відзнаки, нагороди. Крім показу фільмів ми запланували зустріч із відомими кінематографістами”.

У Черкасах стартував фестиваль короткометражок "КіноШот"

Програмний директор фестивалю Олег Бурячок зазначив, що у межах фестивалю вирішили організувати новий формат зустрічей: “Ми вирішили протестувати зустрічі «Ранкова кава», де можна буде познайомитись із представниками кінематографічної професії, такими як Євген Нищук, Анатолій Лавренішин, та поринути із ними у світ кіно”.

Олег Бурячок додав, що програма кіно складається за жанрами: ігрове, документальне, анімація: “Хотіли окремо виділити з документального кіно тему хроніки, тому що дуже добре хроніка лягає на відзначення 30-річчя незалежності України. Хроніка — це літопис незалежності, хронікери знімають ту правду, яку інколи не всі хочуть дивитись, але вона зберігає істину. Таким чином ми побачимо історію країни через об’єктив камери”.

У Черкасах стартував фестиваль короткометражок "КіноШот"

За словами організаторів, серед відомих учасників фестивалю буде український письменник та сценарист Андрій Кокотюха, з яким проведуть дискусію на тему екранізації літературних творів.

Також, на день 30-річчя Незалежності України на фестивалі покажуть німе кіно українського режисера Олександра Довженка “Звенигора” 1928 року під супровід живої музики. Музичний супровід стрічки виконають викладачі Черкаського музичного коледжу ім. С. С. Гулака-Артемовського Лариса та Леонід Красавіни. До кінопоказу організатори долучать і діджея — Олега Стариченка.

У Черкасах стартував фестиваль короткометражок "КіноШот"

Відвідувачка фестивалю Інна Муляр на “КіноШоті” уперше: “Раніше я не відвідувала, оскільки не так давно переїхала до Черкас. Мої друзі беруть участь в організації фестивалю вже не перший рік і розповіли мені про нього. Тому я зацікавилась. Українське сучасне кіно дивлюсь із задоволенням, хоч не завжди потрапляю на прем’єри, але обов’язково переглядаю їх онлайн. Але вважаю, що кіно потрібно дивитись на великому екрані”.

У Черкасах стартував фестиваль короткометражок "КіноШот"

Черкащанка Христина Гондза планує стати кінорежисеркою, тому на фестиваль прийшла за натхненням: “Раніше я на цьому фестивалі не була, однак віднедавна захопилась кінематографом. Сьогодні я очікую знайти для себе свіжі ідеї, подивитись нові короткометражні фільми та отримати свою порцію натхнення. Я вивчила програму та обрала для себе найцікавіше — найбільше очікую завтрашнього показу документального кіно. Все-таки дивитись кіно на великому екрані значно краще, ніж на комп’ютері — так ти глибше відчуваєш атмосферу”.

У Черкасах стартував фестиваль короткометражок "КіноШот"

Фестиваль короткометражок “КіноШот” триватиме до 24 серпня у Черкасах.