З метою недопущення поширення коронавірусної інфекції COVID-19 Держпродспоживслужба області продовжує здійснювати посилений державний санітарний нагляд за дотриманням суб’єктами господарювання вимог санітарного законодавства, протиепідемічних заходів. Фахівці служби проводять систематичні перевірки у закладах освіти, продовольчої, непродовольчої торгівлі, громадського харчування та інших соціально важливих об’єктах.

Про це інформує пресслужба установи, передає ChesnoNews.

Упродовж серпня поточного року Держпродспоживслужбою області проведено 1274 перевірки. Порушення санітарного законодавства, протиепідемічних заходів виявлені майже у 17,2% випадків.

Зокрема, перевірено:

  • 332 заклади дошкільної освіти, порушення зареєстровано у 32 випадках (10%);
  • 354 заклади загальної середньої освіти, порушення зареєстровано у 44 випадках (12,5%);
  • 60 закладів громадського харчування, порушення реєструвались у 22 випадках (36,7%);
  • 274 заклади продовольчої торгівлі, порушення реєструвались у 76 випадках (27,8%);
  • 148 закладів непродовольчої торгівлі, порушення реєструвались у 33 випадках  (22,3%);
  • 35 агропродовольчих ринків, порушення реєструвались у 9 випадках (25,7%);
  • 14 перукарень, салонів краси, порушення реєструвались у 3 випадках (21,4%).

За результатами цих перевірок було складено 32 протоколи про адмінправопорушення у сфері санітарного законодавства, керівникам закладів направлено 230 приписів, пропозицій щодо усунення виявлених порушень, на адресу органів влади, місцевого самоврядування направлено 51 інформацію, до правоохоронних органів – 22.

Загалом з початку року Держпродспоживслужбою області проведено майже 11,7 тис. означених перевірок, порушення санітарного законодавства, протиепідемічних заходів виявлені у кожному п’ятому випадку (22%). Найбільше порушень реєструвалось у закладах продовольчої торгівлі (33%), громадського харчування (30%) та на агропродовольчих ринках (19%).

Найбільш характерними порушеннями залишаються недотримання дезінфекційного, маскового режиму, відсутність температурного скринінгу працівників, відповідного маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами та, власне, недотримання дистанції відвідувачами закладів, не організовано централізований збір використаних засобів індивідуального захисту з подальшою утилізацією тощо.

За результатами перевірок у поточному році було складено 655 протоколів про адмінправопорушення у сфері санітарного законодавства, станом на сьогодні розглянуто справи та накладено 632 штрафи на загальну суму 178588 грн, застосовано 1 фінансову санкцію до суб’єкта господарювання на суму 3400 грн, керівникам закладів направлено 2424 приписи, на адресу органів влади, місцевого самоврядування направлено 1412 інформацій, до правоохоронних органів – 221.