«Бабине літо» – період стійкої, сухої і теплої погоди, після перших осінніх похолодань. У цьому році, досить рано – вже 3 вересня намітився перехід середньодобової температури повітря через межу +15° в бік зниження. Осіннє похолодання, коли середньодобові температури становили 10-13º тривало до 9 вересня. Тому, останні п’ять діб можна вважати справжнім бабиним літом, температурний фон підвищився до 15-18º, а температура вдень досягала 25-29º.

Про це інформує начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, передає ChesnoNews.

До того ж, це був період бездощів’я, який призвів до зниження вологозапасів у ґрунті до недостатніх для осінньої сівби значень та підвищення показника горимості у лісах області до надзвичайного 5 класу.

Проте, вояж «бабиного літа» на Черкащині завершується.

За прогнозом, початок тижня ще стартує з літніх значень, коли в розпал дня повітря встигне прогрітися до 24-26º. Однак, понеділок буде останнім теплим днем, і попереду Черкащину чекає довготривале занурення в справжню осінь.

Вже у вівторок хлинуть повітряні маси полярного походження, через що денна температура знизиться до 22-24º. Посилиться вітер північно-західного напрямку.

У середу та четвер, під впливом північного антициклону «ISGARD» продовжиться тенденція поступового похолодання, яке знизить денну температуру до 17-22º, вночі 3-8º тепла.

У п’ятницю циклон із Західної Європи «Роланд» зумовить невелике потепління до 18-23º, місцями можливі окремі дощі.

За попередніми оцінками, у найближчі вихідні погода зіпсується: затяжні осінні дощі та похолодання. Температура вночі 3-8º тепла, вдень лише 10-12º.