17 вересня — гарна нагода подякувати за мужність, сміливість та рішучість усім працівникам аварійно-рятувальних служб, адже це День рятувальника України.

Про це розповідає Сектор інформаційної роботи ОЦЗ, передає ChesnoNews.

Про виклики, які трапляються на їхньому шляху, вони говорять досить стримано. Адже у своїй професії не мають права на страх чи емоційність.

Їхній девіз — «Запобігти. Врятувати. Допомогти». І він якнайкраще відображає нелегкі будні рятувальників. Вони попереджають та ліквідують пожежі, аварії та катастрофи, знешкоджують боєприпаси, рятують людей на воді, виносять з вогню, дістають з-під уламків. І це далеко не повний перелік завдань оперативно-рятувальної служби. Пожежники не тільки займаються гасінням пожежі, а й їх попередженням. Співробітники пожежних станцій стежать за зведенням будівель в містах і селах.

Працівники служби ДСНС – це фахівці різних напрямків роботи. До них відносяться і пожежники, і рятівники, і спостерігачі-пожежні, і пожежні інспектори, але всіх їх можна назвати одним словом – вогнеборці.

Також пожежні займаються проведенням бесід в дитячих садках і школах. Вони розповідають про правильну поведінку в палаючому будинку, лісі, про заходи з пожежної безпеки та про наслідки необережних ігор з вогнем. Тому рятувальники повинні володіти такими якостями, як: витривалість, швидка реакція, вмінням швидко приймати рішення, чуйність, сміливість, дисциплінованість, спритність, чесність, уважність, вмінням надавати першу медичну допомогу тощо.

Щоб бути справжніми професіоналами своєї справи, пожежники багато тренуються для підтримки фізичної форми. На пожежних станціях для них обладнані спеціальні кімнати для відпрацювання можливих ситуацій, що можуть виникнути під час пожежі. Також незважаючи на те, що люди цієї професії вже дорослі і самостійні, час від часу вони сідають за парти, знайомлячись з тонкощами пожежної справи.

Окрім міцних юнаків і чоловіків серед рятувальників є і жінки. Але, як правило, вони працюють диспетчерами, приймають дзвінки і направляють пожежні машини за потрібною адресою, вираховуючи найкоротший шлях.

Щоб стати пожежником, потрібно в першу чергу, мати відмінне здоров’я і відповідний вік – від 18 років.

Навчання за цією професією – це поєднання фізичних вправ з вивченням теоретичної бази. Отримати таку підготовку можна в спеціалізованих установах, обладнаних полігонами. У середньому проходження курсів займає 2-3 місяці, тут все залежить від навчальної програми конкретної установи.

Однак набагато краще буде спочатку закінчити інститут, або ж вступити в академію ДСНС. Адже тільки бійці, які закінчили заклад вищої освіти можуть претендувати на вищі офіцерські звання. Хоча можна буде закінчити інститут і після надходження на службу, записавшись на заочну чи дистанційну форму навчання.

Одним із закладів вищої освіти, що випускає відповідних фахівців є Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України. Протягом навчання курсанти, студенти і слухачі проходять навчальну практику та стажування (виробничу практику) на відповідних посадах у підрозділах ДСНС України.

Як і солдати, пожежники мають свою систему звань і рангів. З плином років кожен працівник просувається по кар’єрних сходах, тим самим збільшуючи свої повноваження і оклад. Найвправніші можуть дослужити до офіцерських чинів, що дасть можливість претендувати на особливу посаду. Наприклад, відкриється доступ до місця інженера з пожежної безпеки, начальника підрозділу, головного пожежного округу і так далі.

Так, з початку 2021 року від роботодавців регіону до обласної служби зайнятості надійшло 20 вакансії цього напрямку діяльності, з них – 15 вакансій укомплектовано.

Зокрема, пропозиції роботи надходили від: ДП «Смілянський лісгосп», ДП «Звенигородський лісгосп», ГУ ДСНС в Черкаській області, ПП «Фрест сервіс плюс та ФОП Олени Недоступ».

Що стосується громадян, які шукали роботу за цією професією, то таких протягом січня-серпня 2021 року налічувалася 51 особа. На сьогодні на обліку служби зайнятості перебуває 21 такий безробітний.

Рівень заробітної плати серед заявлених вакансій становив 8 000 грн.