Протягом інспекційної кампанії «Виходь на світло», що розпочалася 1 липня 2021 року, інспектори праці Управління Держпраці у Черкаській області здійснили 31 інспекційне відвідування. Під час перевірок зафіксовано 194 факти використання 12 роботодавцями незадекларованої праці. Нелегальні працівники виявлені у сферах торгівлі, виробництва меблів, сільського господарства, тимчасового розміщення, надання послуг населенню.

Про це інформує пресслужба Управління, передає ChesnoNews.

За результатами інспекційних відвідувань роботодавців попереджено про обов’язковість оформлення трудових відносин з усіма працівниками та вручено приписи про усунення порушень.

На виконання приписів та в ході інспекційних відвідувань частину незадекларованих працівників легалізовано. Динаміка працевлаштування працівників, а також їх кількість у конкретних роботодавців постійно відстежується посадовими особами Управління.

Використання роботодавцем незадекларованої праці є порушенням вимоги частини 3 ст. 24 Кодексу законів про працю України та постанови Кабінету Міністрів України №413, а саме: працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення Державній податковій службі про прийняття працівника на роботу.

Допуск працівника до роботи без належно задекларованих трудових відносин передбачає адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність роботодавця.

Інформація до відома:

Масштабна всеукраїнська кампанія з питань виявлення неоформлених трудових відносин «Виходь на світло» триває. До кампанії залучені Державна служба України з питань праці, Державна податкова служба, Національна поліція, Державна міграційна служба та інші соціальні партнери.