Черкащина має бути безбар’єрною. Такий пріоритет у роботі підтримує очільник Черкащини Олександр Скічко. Він відзначив, що Черкащина одна із перших доєдналась до ініціативи першої леді Олени Зеленської щодо розвитку безбар’єрного простору.

Про це розповідає Сектор інформаційної роботи ОЦЗ, передає ChesnoNews.

«Зазвичай під безбар’єрністю розуміють фізичну доступність. Але йдеться не лише про пандуси, хоч вони теж важливі. Безбар’єрність має охоплювати всі сфери…», – зауважує  Олександр Скічко.

Зокрема, як наголосив директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко, надання якісних соціальних послуг для людей, які на рівних не можуть конкурувати на ринку праці, було і залишається пріоритетним завданням обласної служби зайнятості.

Працевлаштування – це лише одна із послуг, яку можуть отримати в службі зайнятості люди з інвалідністю. Цій категорії людей необхідний посилений соціальний захист і створення особливих умов для успішної інтеграції у суспільстві. Це люди, які потребують допомоги служби зайнятості не лише в період працевлаштування, а й в подальшому. Тому  після працевлаштування, фахівці здійснюють соціальний супровід за їх згодою від 6 місяців до 1 року. Працівники служби зайнятості, у разі потреби, надають консультації, психологічну підтримку, тримають на контролі процес адаптації людини на новому робочому місці щодо надання та дотримання роботодавцем пакету соціальних послуг та створення належних умов праці.

Служба зайнятості на постійній основі здійснює облік людей з інвалідністю, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні та облік робочих місць, на які за інформацією роботодавців, можуть бути працевлаштовані громадяни цієї категорії населення.

«Для досягнення економічної безбар’єрності, ми працюємо з кожним окремим роботодавцем щодо інформування про переваги працевлаштування людей з інвалідністю. Лише у січні-серпні 2021 року ми надали послуги майже 3,5 тис. шукачам роботи, які мали інвалідність, ще 682 особам допомогли знайти роботу», – коментує Григорій Дендемарченко.

За словами керівника обласної служби зайнятості, для підвищення якості соціальних послуг для людей з інвалідністю, в усіх сервісних установах обласної служби зайнятості розміщені відповідні інформаційні куточки, в яких створені умови для самостійної роботи з інформаційними матеріалами, а також є можливість вільного доступу до інтернет-ресурсів, що дозволяє оперативно знайти інформацію про вільні робочі місця та вакантні посади не лише в межах регіону, але й по всій Україні.

Задля фізичної безбар’єрності забезпечені місця для паркування транспортних засобів, якими керують особи з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю. Встановлені відповідні пандуси та кнопки виклику персоналу. Тому за потреби, можна попросити працівника про допомогу та отримати додаткову інформацію. Ключові сектори і кабінети, куди можна звернутися за первинною допомогою підписані абеткою Брайля.

Нещодавно зроблено ще один важливий крок у напрямку фізичної безбар’єрності наших клієнтів з інвалідністю. У Черкаському міському центрі зайнятості завершилися роботи щодо переобладнання вбиральні відповідно до потреб людей з інвалідністю, зокрема тих, хто користується інвалідними візками. Облаштування вбиральні відбувалося згідно рекомендацій регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Черкаській області Людмили Проценко та регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини в Черкаській області Юлії Черватюк.

Обласна служба зайнятості і надалі буде рухатися у напрямку створення умов безбар’єрності для своїх клієнтів. Попереду багато роботи і нових завдань.

До теми: за останніми даними, послугами Черкаської обласної служби зайнятості скористалося 1062 особи, з них – 551жінка та 511 чоловіків.

Станом на 1 вересня 2021 року за сприяння обласної служби зайнятості Черкащини роботодавці шукали працівників на більш як 1146 вакансій із середнім розміром зарплати 7700 грн. За видами економічної діяльності роботодавці найбільше потребували працівників у сільському господарстві, переробній промисловості, сфері торгівлі та ремонту транспортних засобів. Серед них є 47 місць праці для людей з інвалідністю. Найбільше таких вакансій для: аналітиків програмного забезпечення та мультимедіа, водіїв автотранспортних засобів, слюсарів, операторів котельні та ін.