Про стан водних ресурсів в області говорили сьогодні на засіданні колегії Черкаської ОДА. Очільник області Олександр Скічко озвучив низку проблем у цій сфері та шляхи їхнього вирішення.

«До мене надходять численні звернення щодо погіршення стану річок області, зокрема Дніпра, Росі, Тясмину, Гнилого Тікичу. Якщо не «цвітіння води» і загибель риби, то незаконна забудова, розорювання прибережних смуг або забруднені скиди. Про такі випадки постійно повідомляють ЗМІ. Дані звітності за 2020 рік показують, що скиди забруднених вод збільшилися на 11%, порівняно з 2019 роком. Це свідчить про неефективну роботу очисних споруд. Деякі міста взагалі не мають комунальних очисних споруд, і стоки відводяться на поля фільтрації, які функціонують ще з радянських часів. Нам треба нарешті вирішити ці проблеми», – сказав голова ОДА.

Олександр Скічко зауважив, що практично по всьому Дніпру та берегах інших  річок області триває забудова та розорювання, що є неприпустимим. Однією з причин такої ситуації є відсутність встановлення меж прибережних захисних смуг водних обʼєктів, що є перепоною для ухвалення судових рішень.

Крім того, ще однією з проблем, яка впливає на стан водних ресурсів, є зарегульованість річок і головної водної артерії – Дніпра –  каскадом водосховищ.

«Є така думка науковців, що однією з причин погіршення стану водних об’єктів є зміни клімату, як наслідок – зміна температурного режиму. Суттєво вплинути на цю ситуацію ми не зможемо, але можемо на місцевому рівні вжити заходів щодо реконструкції очисних споруд, розчищення річок, встановлення меж прибережних захисних смуг», – сказав Олександр Скічко.

Очільник області звернувся до органів місцевого самоврядування щодо  забезпечення встановлення меж водоохоронних зон, прибережних захисних смуг водних об’єктів на підпорядкованій території для надання можливості органам прокуратури представляти інтереси держави в суді.

«Питання покращення стану водних ресурсів вимагає особливої уваги від органів місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій, відповідних контролюючих органів та передбачає цілу низку заходів як на законодавчому, так і на виконавчому рівні. Екоінспекція має працювати ефективно, зокрема, швидко реагувати на порушення і при цьому якісно готувати матеріали на порушників, щоб справи «не розсипались» у судах», – сказав очільник області.

Голова Черкаської ОДА ініціював перед Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування виїзне засідання, на якому представники відповідних контролюючих органів могли б донести свої ініціативи з підтримки органів місцевого самоврядування в напрямку покращення екологічної ситуації в області.

Олександр Скічко також доручив підготувати звернення до Кабінету Міністрів України та  Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування стосовно внесення змін до законодавчих актів щодо посилення відповідальності та контролю за дотриманням законодавства в сфері водних ресурсів.