Згідно з прогнозами Центру громадського здоров’я, вже у жовтні-листопаді в Україні може настати пік захворюваності на грип. Не варто забувати, що ця хвороба нікуди не зникла, та, як і коронавірус, може мати тяжкі й навіть смертельні наслідки для здоров’я.

Про це інформує заступниця голови Черкаської ОДА Лариса Кошова, передає ChesnoNews.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, цього сезону в Північній півкулі циркулюватимуть чотири штами грипу:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2);
  • вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Саме ці штами ввійшли до складу вакцин проти грипу, які будуть використовувати в Україні, адже саме імунізація є найкращим захистом від грипу та його наслідків.

Для українців цього епідсезону будуть доступні три вакцини. А саме:

  • «Джісі флю» (Корея);
  • «Ваксігрип» (Франція);
  • «Інфлувак» (Нідерланди).

Кожна з них захищає від усіх вище зазначених штамів.

Поки ці вакцини не можна знайти в аптечній мережі. Нині вакцини перебувають в Державному експертному центрі на реєстрації. Вийти з реєстрації й, відповідно, з’явитися в аптечній мережі вони можуть до кінця цього тижня. Зокрема, очікується близько 1 млн доз вакцин.

Вакцинація від грипу є рекомендованою. Однак пам’ятаймо, що вона є найкращою профілактикою від грипу. Пріоритетними групами для імунізації є особи старше 60 років, люди з хронічними захворюваннями, вагітні, діти від 6 місяців та ті, хто постійно комунікує з іншими у своїй професійній діяльності – медичні працівники, освітяни, працівники транспорту та установ обслуговування населення з великим скупченням людей.

Наголошу, оскільки вакцинація від грипу є рекомендованою, вакцини не закуповуються за кошти державного бюджету, а тому не є безкоштовними й можуть закуповуватися за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

Водночас, розуміючи ризики інфікування медичних працівників, особливо тих, хто працює в «ковідних» відділеннях, Центр громадського здоров’я України вже другий рік поспіль співпрацює з програмою PIVI щодо передачі в межах гуманітарної допомоги вакцин для щеплення лікарів. Цьогоріч очікується близько 30 тисяч доз , що стануть безкоштовними для медиків.

Також хочу наголосити, що грип та інші ГРВІ – це вірусні хвороби, а тому не потребують лікування антибіотиками. Антибіотик не діє на віруси і призначений для лікування виключно бактеріальних інфекційних хвороб! При перших ознаках хвороби – зверніться до свого сімейного лікаря, а не займайтесь самолікуванням!