Латвійська компанія Eco Baltia Vide зацікавлена в розбудові інфраструктури сміттєперероблення на Черкащині. Орієнтовна сума інвестицій може сягати від 4 млн євро.

Про це йшлося під час зустрічі голови Черкаської ОДА Олександра Скічка із представниками компанії, передає ChesnoNews з посиланням на пресслужбу Черкаської ОДА.

«Для нас питання екології є дуже гострим як на рівні регіону, так і всієї країни. 7% території України – це сміттєзвалища. На Черкащині їх – 477. У нашому регіоні виробляється 1 млн тонн відходів  на рік 1-4 класу небезпеки. Водночас сортуванням побутових відходів охоплено лише 8% території регіону – у 68 населених пунктах із 854, – зазначив Олександр Скічко. – З боку ОДА є цілковита підтримка вирішення екологічних проблем області. Ми вбачаємо потенціал регіону у зведенні 3-4 сміттєпереробних заводів, зокрема у Черкасах, Золотоноші,  Смілі та Умані. Проте ми чудово розуміємо, що вирішення проблеми має бути комплексним, з  підтримкою на законодавчому рівні. Ми готові розпочати з пілотного проекту сміттєпереробного заводу і, враховуючи технології та досвід наших латвійських  партнерів, сподіваємося на плідну співпрацю».

«Латвійські компанії готові допомогти та поділитися напрацюваннями з українськими друзями. Саме тому найбільша компанія у сфері сміттєперероблення не лише нашої країни, але й країн Балтії Eco Baltia зараз вивчає ситуацію на Черкащині, – підкреслив Межуліс Айнарс, радник із економічних питань посольства Латвії в Україні. – Нашим компаніям цікавий комплексний підхід, і ваш регіон може першим в Україні стати на цей, визнаний усією Європою, шлях. Перероблення сміття – це велика проблема, але Латвія з нею впоралася й готова допомогти Україні. Ще 10 років тому ми були в тій же ситуації, що й ваша держава, але завдяки «зеленому» способу мислення, впровадженню технологій і великому бажанню змогли подолати екологічні труднощі».

«Умовно кажучи, ми вже завтра готові підписати угоду й почати відбирати те сміття, яке можна переробляти. Дуже важливо виробити правильне «зелене» мислення, сортувати сміття, з якого потім можна видобувати газ. Це можна робити ще до зведення заводу, для якого потрібно сформувати певні обсяги сміття. Україна – це великий і цікавий для нас ринок, ми могли б постачати в Латвію для перероблення ваше правильно сортоване сміття. До речі, до нас його привозять із різних країн, навіть із далекої Мексики. На шляху впровадження зеленого руху Черкащина може отримати співфінансування – з боку ЄБРР, а також пулу банків за низькими ставками», – говорить представник інвестора Діманц Пеєріс. – Що стосується необхідного обсягу інвестицій, то за розрахунками Eco Baltia Vide він може сягати  4 млн євро. Йдеться про комплексний виробничий  цикл від збирання, зберігання, сортування сміття – до його перероблення в кінцевий продукт для споживання – пет-пляшку, газ, електрику».

Як зазначила представниця Eco Baltia Vide Діана Барановська, спочатку людей потрібно навчити сортувати сміття. Тоді наступним кроком має стати будівництво сміттєпереробного заводу, а далі – виробництво продукції, електрики та газу з побутових відходів.

«Черкащина може стати прикладом для всієї України в цій сфері, бо ж тут маємо спільне бажання впровадження цього проєкту як з боку регіональної влади, так і територіальних громад», – впевнена Барановська.

Підсумовуючи результати зустрічі, Олександр Скічко акцентував на розробленні в області Регіонального плану управління відходами до 2030 року, який стане дорожньою картою для залучення інвестицій у розбудову сміттєпереробної інфраструктури. Першочергові завдання плану – реконструкція полігонів побутових відходів, їхня паспортизація, ліквідація стихійних сміттєзвалищ, запровадження системи роздільного збирання відходів, розроблення схем санітарного очищення населених пунктів, посилення контролю за дотриманням вимог законодавства у сфері поводження з відходами.

По завершенню зустрічі представники компанії виїхали на полігони твердих побутових відходів у Черкасах і Смілі з метою детальнішого вивчення ситуації та перемовин.

ДОСЬЄ

Компанія Eco Baltia створена в результаті об’єднання трьох підприємств із обслуговування відходів Eko Rīga, Jūrmalas ATU, Kurzemes ainava. Входить до найбільшої в Латвії та країнах Балтії групи підприємств з господарського обслуговування довкілля. Eco Baltia виконує повний цикл утилізації відходів від збирання до перероблення. Підприємство надає найширший асортимент послуг: вивіз побутових і відсортованих відходів, утилізацію використаної упаковки, будівельного сміття і великогабаритних відходів тощо. Компанія має сертифікати ISO 9001 (менеджмент якості), ISO 14001 (система екологічного менеджменту) та ISO 50001 (менеджмент енергоефективності).