У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, кому не можна вакцинуватися від коронавірусу. Відсоток людей, що мають протипоказання до введення вакцини від Covid-19, дуже маленький.

Як повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в ефірі «Сніданку з 1+1», коли мова йде про протипоказання до введення вакцини, то слід розрізняти кілька речей.

Є так звані абсолютні медичні протипоказання – ситуації, коли вакцину ні в якому разі не вводять людині, повідомив Кузін.

«Така ситуація виникає, коли у людини є гіперчутливість – непереносимість одного з компонентів препарату. Відсоток таких людей мінімальний – майже одна сота від загальної популяції людей», – говорить санлікар.

Це ті люди, які важко перенесли перше щеплення. Наприклад, отримали анафілактичний шок або алергічну реакцію. В такому випадку мова йде саме про медичні протипоказання, а тому другу вакцину таким людям не вводять. Лабораторного тестування «наперед» зараз провести не можна, зазначив Кузін. Якщо, наприклад, людина має серцево-судинні захворювання, або онкологію, то варто проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем перед щепленням.