Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) опублікувала офіційний опис постковідного синдрому (long covid), від якого страждає до 20% людей, які перехворіли на COVID-19.

Визначення було представлено спеціальною робочою групою медиків та експертів ВООЗ та сторонніх навчальних закладів, таких як Університет Ліверпуля. Вони опитали та проаналізували стан кількох сотень пацієнтів у різних країнах світу.

“Постковідний стан зустрічається у пацієнтів, які перенесли інфекцію SARSCoV-2. Симптоми цього стану зазвичай тримаються близько трьох місяців з початку захворювання COVID-19 і не можуть бути пояснені іншими діагнозами. Загальні ознаки такого стану полягають в підвищеній стомлюваності, нестачі дихання, когнітивному розладі і деяких інших симптомах, які також впливають на повсякденне функціонування. Симптоми можуть бути вперше виявлені після первинного відновлення безпосередньо після хвороби COVID-19 або з’явитися з початком захворювання. Симптоми можуть змінюватися — послаблюватися або загострюватися — час від часу”, – описується у визначенні.

ВООЗ зазначає, що визначення постковідного синдрому допоможе краще його діагностувати, відокремлюючи від інших хвороб і нездужань, і, як наслідок, швидше починати його лікування. Організація також підкреслює, що робота з вивчення цього синдрому буде продовжуватися в міру надходження нових даних і розширення польових досліджень.