Ковідні виклики, спортивні «магніти», великобудівничі відкриття, телемедичні новації, «активні парки» та туристичне «Серце України». Рік, що добігає кінця, був наповнений подіями на Черкащині. Що вдалося зробити в області у 2021-му розповів очільник області Олександр Скічко на пресконференції.

– Мій обов’язок як посадовця – відповідати за обіцяне та зроблене перед громадою, – наголосив голова ОДА, відкриваючи пресконференцію. – Коли тільки прийшов на посаду, то на зустрічі з журналістами говорив про те, що планую втілити в області. Зараз же – про те, чого вдалося досягти. Вважаю, що такий формат взаємодії має стати доброю традицією надалі.

Очільник області назвав 2021-ий роком інфраструктури. Цьому сприяло й те, що Черкащина залучила для цього рекордну за останні роки суму розвиткових коштів – 1,37 млрд грн. Ці кошти спрямували на низку інфраструктурних, медичних та освітніх проєктів.

– Якщо є конструктивна співпраця на всіх рівнях, то маємо результат, – відзначив Олександр Скічко. – Також ми піднялися на 6 позицій у рейтингу регіонів із приросту податку на доходи фізичних осіб. За 10 місяців мобілізували до державного та місцевих бюджетів на 27%, або 15 млрд грн, більше, ніж торік.

За два роки на Черкащині відбудували більше доріг, аніж за останнє десятиліття. Завдяки програмі Президента #ВеликеБудівництво в області лише цьогоріч відновили 360 км автошляхів.

– Раніше водії відразу ж упізнавали за ямами та розбитими дорогами Черкащину з-поміж інших областей, – нагадав Олександр Скічко. – Зараз же ситуація кардинально змінюється. Цьогоріч велика увага була приділена національним дорогам. На черзі – територіальні.

– Завдяки відповідальному ставленню наших громадян до питання вакцинації, нам вдалося зберегти контрольовану ситуацію з поширенням ковіду на Черкащині, – відзначив Олександр Скічко. – Дякую всім медикам, які працювали у пунктах і центрах вакцинації навіть у вихідні, аби надати захист від хвороби кожному охочому.

З-поміж медичних пріоритетів в області ще з початку року голова ОДА виокремив розвиток трансплантації. Відтоді на Черкащині провели 34 трансплантації стовбурових клітин, 13 трансплантацій нирок та 1 пересадку серця.

– Медицина – та галузь, розвиток якої для нас є одним із найважливіших викликів, – зазначив Олександр Скічко. – Цього року завершуємо довготривалу програму з будівництва амбулаторій. Завершили реконструкцію 8 приймальних відділень. Також триває #ВеликеБудівництво в 7- та 9-поверхових корпусах обласної лікарні. На наступний рік у нас ще масштабніші плани з розбудови та переобладнання наших обласних медзакладів.

Водночас важливою сферою в галузі медицини Черкащини, яка зараз потребує уваги саме на місцях, є упровадження телемедицини. Її вже можуть використовувати у 34 медзакладах Черкащини. Підключилися до системи 133 лікарі.

– Цьогоріч ми запустили обласний центр телемедицини, що надважливо для підтримки якості медичних послуг саме в сільській місцевості, – закцентував очільник Черкащини. – Доступність та якість медичних послуг є першочерговими потребами тамтешніх жителів. Завдяки телекомунікаціям житель віддаленого села зможе отримати фахову консультацію від лікаря, приміром, обласної лікарні. Тож, переконаний, нам необхідно масштабувати телемедицину. І це одне із завдань на наступний рік.

Розбудова освітньої інфраструктури теж серед пріоритетів обласної влади. Такі проєкти цьогоріч реалізовували по всій області.

– Черкащина однією з перших доєдналася до масштабної ініціативи першої леді Олени Зеленської з оновлення якості шкільного харчування, – розповів Олександр Скічко. – Адже саме з цього закладається фундамент здоров’я наших дітей у майбутнього. Вже зараз кількість учнів, які обирають шкільні обіди замість булочок, зросла на 15%. І вже комплексно обідають у шкільних їдальнях 70% учнів.

У галузі освіти також продовжують програму із забезпечення шкіл автобусами для доведення учнів і вчителів. За цей рік автопарк поповнився 22 шкільними автобусами.

Водночас цього року завершили пілот проєкту «Безпечна школа». У 23 інноваційних навчальних закладах області встановили інформаційні системи. Цю ініціативу планують  упроваджувати й наступного року.

– Одним із надважливих особисто для мене проєктів є відкриття перших трьох інклюзивних майданчиків у Черкасах, Смілі та Золотоноші, – зауважив Олександр Скічко. – Це справді про безбар’єрний простір та інклюзію у нашому повсякденному житті. Адже кожна дитина має відчувати підтримку та піклування про неї.

У кожній громаді має повноцінно працювати ЦНАП, переконаний голова облдержадміністрації. Натепер в області із 66 тергромад центри надання адмінпослуг є у 61. Упродовж наступного року на Черкащині відкриють ще 5 центрів.

#ВеликеБудівництво змінює спортивну інфраструктуру області. Головна мета, відзначив Олександр Скічко, – запропонувати дітям альтернативу гаджетам.

– Я дуже багато розповідаю про туризм на Черкащині, бо хочу, щоб він розвивався, – зазначив посадовець. – Це справді моя мрія, і ми вже йдемо до її реалізації. Передовсім розвиваємо туристичну навігацію. По всій області встановити 44 смарт-таблиці та 24 пілони з картами місцевості, записали аудіогіди, оновили туристичний додаток «Подорожуй Черкащниою», створюємо нові маршрути. Розвиток інфраструктури сприятиме також і розбудові туристичної галузі.

Однією з туристичних родзинок, які цього року з’явилися в області, став арт-об’єкт «Серце України». Він розміщений у географічному центрі країни поблизу Шполи. Збудували його коштом меценатів.

– У День Прапора ми підняли найбільший стяг області у «Серці України», – нагадав Олександр Скічко. – Хоч багато було скептиків, які не вірили у реалізацію цього проєкту. Наше «Серце» стає все популярнішим серед туристів. Хочемо, щоб це місце розвивалося, обростало туристичною інфраструктурою та стало справді окрасою області.