Державний архів Черкаської області вже розпочав збір матеріалів, які згодом стануть частиною колекції документів та навічно збережуть нашу пам’ять про героїв-захисників, наші перемоги та терор збоку окупантів. Збір експонатів триває у межах ініційованого установою проєкту «Життєпис війни».

В архіві області відзначають, що проживаючи 50 день восьмирічної війни, в нас є чітке розуміння, що ми маємо не лише зберігати, а й задокументувати події російської агресії. При цьому не можемо залишати поза увагою щоденне життя під час війни, що є не менш важливим, ніж ті події, які висвітлюють медіа.

Підготовка «тривожних валізок», перебування у сховищах, убезпечення шибок скотчем, волонтерство – усе це вже невід’ємна частина побуту. Документування такого досвіду є важливим кроком для розуміння впливу війни на суспільство та дослідження життя під час війни.

Вкотре закликаємо громадян до збереження у будь-якій формі інформації, що стане цінним джерелом для вивчення трагічних подій у майбутньому. Просимо ділитися матеріалами, які показують приватний досвід війни: відомості, фото, спогади, відео, електронні файли, які будуть доповнювати картину війни, ілюструвати її соціальний бік.

Матеріали для архівних колекцій чекаємо на адресу Державного архіву Черкаської області: dacho.archive@gmail.com