Якщо ваші рідні чи знайомі потрапили у полон, потрібно обов’язково заявити у найближчий відділок поліції чи інші органи влади.

Про це ідеться у рекомендаціях родичам осіб, які стали заручниками російських військових, оприлюднених Центральним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції України, передає ChesnoNews.

Зазначається, що сотні мирних українців потрапили у полон до російських загарбників.

“Захоплення цивільних заручників – поширена практика серед військових рф, хоча такі дії заборонені міжнародним правом”, – наголошують у Центральному управлінні Мін’юсту.

У відомстві відзначають, що згідно із Женевськими конвенціями, захоплення заручників є військовим злочином.

“Якщо ваші рідні чи знайомі потрапили у полон, потрібно обов’язково заявити у найближчий відділок поліції чи інші органи влади. Також слід звернутися до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених за телефонами +38 067 650 83 32; +38 098 087 36 01 або на адресу united.centre.ssu@gmail.com”, – радять у Центральному управлінні.

Згідно з оприлюдненою інфографікою, родичам осіб, які стали заручниками російських військових, також рекомендують звернутися через юристів чи адвокатів до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, поінформувати громадськість, ЗМІ, місцеву владу.

Також радять збирати факти і докази, необхідні для розшуку людини – скріншоти повідомлень, аудіозаписи розмов, відео з камер спостережень тощо.