Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти та партнерами запускають проект «Ukraine Now and Forever». Основна мета проєкту – направлення уваги світу до української культури і мистецтва та подальша консолідація міжнародної спільноти у спротиві російській агресії.

Проект передбачатиме реалізацію двох стратегічних завдань: заклик до світу щодо продовження накладення культурних санкцій на росію та поглиблення знання зарубіжної аудиторії про українські культурні проекти та мистецькі заходи.

Ukraine Now and Forever обʼєднає різні ініціативи та представить світу українську культуру і мистецтво у своїй самобутності та розмаїтті. У його межах заплановано проведення концертів, театральних та виставкових проектів, презентацій проектів українських митців та авторів, публічних дискусій з українськими інтелектуалами.

– Українська культура, «мʼяка сила», що обʼєднує та ідентифікує нас, українців. Наша спадщина і мистецтво, наші цінності та сенси, наш погляд на сьогоднішній світ та свідома і субʼєктна позиція — ми маємо, що сказати світу. Культура, як право на самовизначення, і є тим, проти чого ще 8 років тому розпочала криваву війну російська федерація. У той же час, росія використовує свою культуру як зброю та виправдання жахливим злочинам, що здійснює її армія на нашій землі, – зазначає Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

У співпраці з громадськими ініціативами, культурними активістами в різних країнах, українськими митцями і мисткинями, творчими колективами, гуртами та культурними активістами(ками) у різних країнах відбудуться виставки, концерти, літературні читання, мистецькі фестивалі тощо. Проект покликаний показати Україну у всьому її культурному розмаїтті та мистецькій мультидисциплінарності.

Український художник Данієль Скрипник став автором айдентики проекту Ukraine Now and Forever.

«Це не просто рослина, це історія про емоції, увагу та погляди. Створюючи ескіз соняха, я згадував своє життя, але зараз він є символом кожного українця. Символ людей, які оточені поглядами та увагою з боку інших. Сонях спостерігає, огортає своїм поглядом та фокусує увагу. Увага в цей час — це необхідний фактор, який потрібен Україні. Люди з усіх країн можуть зробити свій внесок у світовий порядок та надати допомогу задля миру. Сонях відображає нас усіх. Та показує світові правду», ─ поділився думками художник, автор символу проекту.

Айдентика проекту є у вільному доступі за посиланням для використання в ініціативах, що готові демонструвати світові нашу самобутність та закликати #StandWithUkraine 

Події проекту «Ukraine Now and Forever» будуть також направлені на залучення коштів до Фонду відновлення культури. Благодійний мультивалютний рахунок фонду Міністерства культури та інформаційної політики України при Держмистецтв було відкрито в березні. Зібрані кошти будуть направлені на охорону, евакуацію, оцифрування, захист і збереження культурних цінностей, підтримку діяльності закладів культури та мистецтва, креативних індустрій, телебачення та радіомовлення, що постраждали, були пошкоджені чи зруйновані внаслідок бойових дій під час збройної агресії проти України.

Реквізити рахунку за посиланням https://arts.gov.ua/donate/.

Крім того, Міністерство культури та інформаційної політики України закликає долучатися партнерів, які готові проводити мистецькі акції та розширяти географію проекту. Щоб запропонувати свій захід до відображення на сайті ─ необхідно заповнити google-форму. Об’єднуємось на підтримку української культури!