Потреба оптимізації штату підприємства постала у зв’язку із запланованим до війни впровадженням електронного квитка в тролейбусах міста. Крім того, враховуючи складну економічну ситуацію людей під час воєнного стану, міська рада Черкас пішла назустріч громаді, запровадивши від 24 лютого 2022 року безкоштовний проїзд усіх пасажирів у міському електротранспорті. Відтак вивільнилися контролери-касири і частина працівників керівного та облікового складу, з якими підприємство змушено було призупинити трудовий договір.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

«Утримання на підприємстві контролерів-касирів не перекривалося прибутком від продажу квитків, – пояснює начальник транспортного відділу департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради Віталій Москаленко. – Така ситуація склалася за регульованого низького тарифу на пасажироперевезення та безкоштовного перевезення пільговиків».

Як повідомила нам адміністрація КП «Черкасиелектротранс», нині частина кондукторів звільнилися за власним бажанням, частина – здобувають професію водія тролейбуса на спеціальних навчальних курсах, які почалися на підприємстві, ще кілька осіб перепрацевлаштовані тут на інших професіях. Решта працівників розглядають вакансії на інших підприємствах міста. Згідно з колективним договором, у разі звільнення вони отримають всі належні соціальні виплати й компенсації.

«Я працювала кондуктором 4 роки, – розповідає контролер-касир Вікторія Кукса. – Про можливе скорочення знала, тому завчасно запислася на курси водія тролейбуса, бо хочу розвиватися далі, мати стабільну роботу й професію. Зараз у нас начитка теоретичного матеріалу, чекаю, коли почнеться практика і я сяду за кермо тролейбуса. Звичайно, переживаю за інших колег-кондукторів, аби вони теж знайшли гідне місце роботи».

«Нині «Черкасиелектротранс» працює в штатному режимі, обслуговує 26 маршрутів за графіками довоєнного часу з врахуваннями кінця вечірньої зміни, згідно запровадженої комендантської години,– інформує директор комунального підприємства «Черкасиелектротранс» Петро Кучер. – Якщо лунає сигнал повітряної тривоги, зупиняємо рух тролейбусів, аби пасажири могли вчасно евакуюватися в найближче укриття”.