Міністерство культури та інформаційної політики України, Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти разом із блокчейн-компанією Everstake оголосили про спільну благодійну ініціативу «Save Ukrainian Culture». Вона має на меті збір коштів на збереження культурної спадщини України в умовах безупинного загарбницького вторгнення росії.

В Україні знаходиться 7 об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, ще 17 об’єктів включено до Попереднього списку Світової спадщини. Крім них, в Україні існують ще тисячі культурних установ та пам’яток, що мають значну історичну цінність. Всі вони знаходяться під загрозою знищення російськими військовими, одержимими маревною ідеєю імперської переваги, які не мають поваги до будь-якої культурної спадщини.

Об’єкти культурної цінності, які не вдалося знищити бомбардуваннями, масово грабуються російськими військовими та вивозяться на територію росії, що не відрізняється від того, що робили солдати вермахту під час Другої світової війни. Деякі з викрадених тоді артоб’єктів досі не знайдені.

Ініціатива «Save Ukrainian Culture» має на меті не допустити повторення цього жорсткого періоду історії.

Враховуючи потужну підтримку, яку світова криптоспільнота надала Україні, перерахувавши криптовалюту на суму понад 100 мільйонів доларів для різних державних та приватних ініціатив, «Save Ukrainian Culture» також приймає пожертви у криптовалютах. Це можливо завдяки участі Everstake, великої української блокчейн-компанії. Охочі підтримати цю ініціативу можуть використовувати BTC, ETH і USDT (як ERC-20, так і TRC-20), а також фіат, наприклад, євро, долар США чи гривню, надіслані з кредитних карток, банківським переказом або через Apple Pay та Google Pay.

Кошти підуть на допомогу культурним об’єктам, які перебувають під загрозою, а також на відновлення зруйнованих чи знищених. Цей процес відбуватиметься за організації Міністерства культури та інформаційної політики України.

Більш детальна інформація доступна на офіційній веб сторінці ініціативи.