У Черкасах відкрилася виставка малюнків дітей, які через війну евакуювалися з місць бойових дій. 55 робіт дітей, які знайшли у Черкасах прихисток від війни, представлені на цій виставці.

Про це розповідає пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Її унікальність в тому, що малюнки створено в перші години прибуття евакуйованих до Гуманітарного центру Черкаської міськї ради. Поки батьки отримують консультації, реєструються на поселення, діти з Марпіуполя, Сєвєродонецька, Славянська, Києва, Харкова, інших “гарячих точок” України – малюють.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, який скерував роботу всіх містян у ці воєнні дні й з ініціативи якого було створено Гуманітарний центр ЧМР, насамперед подякував усій команді Центру, котрі вже 2 місяці приймають переселенців, допомагають поселитися, забезпечують першочерговими потребами.

«Черкаси працюють максимально, 24 години на добу, аби наблизити нашу перемогу, – відзначив Анатолій Васильович. – Ми вже прийняли більше 18 тисяч внутрішньо переміщених осіб, і 5 тисяч з них – діти. Скажу відверто: якщо потрібно буде прийняти 100, 200, 300 навіть 500 тисяч людей – наші містяни є патріотами й будуть приймати та ділитися всім, чим можуть.
На жаль, більше 200 дітей вже загинуло у цій війні. Та я впевнений, що наші захисники дадуть гідну відсіч окупантам, і ми вийдемо до кордонів нашої держави».

«Гуманітарний центр, який створив наш міський голова, став справжнім містком до сердець переселенців, які зупиняються в Черкасах, – говорить заступниця міського голови Марина Гаркава, куратора роботи Гуманітарного центру. – Ми звернули увагу, що малюнки цих дітей різняться від намальованих нашими дітьми на мирній території. Жираф, якого вивозять з розбиттого звіринця, земля, яка страждає, Маріуполь, який горить… Ці діти бачили війну, тікали від неї. Ми співчуваємо вам, намагаємося, аби вам було комфортно, затишно в нашому місті. Черкаси для вас відкриті».

«Дитяча виставка – це завжди якесь одкровення, бо вони по-особливому бачать світ, – переконанана Голова Черкаського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольга Мартинова. – Дорослі не вміють так зобразити проблеми сімї, держави, світу, в якому вони живуть. Я дуже люблю дитячі виставки, бо вони говорять. Кожен малюнок – це якась історія, відчуття дитини, яке вона пережила насправді».

«Мене завжди вражає сила й потужність дитячої психіки: яка вона оптимістична, життєствердна, – відзначає психологиня, член спілки психотерапевтів України Любов Жеребньова, котра працює в Гуманітарному центрі. – На малюнках багато світлої символіки: серце, квітка, дерево, вода, родина – тобто найбільші цінності людські. І ми, дорослі, маємо вчитися у дітей життєвому оптимізму, здатності у найскладніші моменти бачити життя в кольорах веселки. Переконана: з такими дітьми, які дають наснагу дорослим, наша країна обов’язково переможе».

«Наші маленькі українці дають нам велику силу, аби ми ще більше старалися працювати для перемоги, –  говорить директорка департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради Ірина Удод. – Тому нині з міжнародним партнерам та волонтерами з міст-побратимів ми сприяємо, аби цю виставку побачили за кордоном. Віримо, що потужна світла енергія дітей передасться за багато кілометрів».

До рішення зробити виставку малюнків організаторів надихнула робота 11-річного Микити з Маріуполя. «Я бачив, як вони знущалися над містом, пережив це, – розповідає хлопчик. – І я намалював будинки мого міста, яке зараз зруйноване. Неподілік від нас була прокуратура. Там стояло багато пушок. Було дуже страшно. Я хотів жити. Ми виїхали з міста тільки на 21-й день війни. Маріуполь – це Україна, і я знаю, що ми вистоїмо».

«Я малювала Україну. Це моя батьківщина, де я народилася, – розповідає 5-річна Даніель з Харкова. – Я люблю Україну, це моя земля».

Оформляти виставку допомагали благодійники та родини переселенців. Організатори подякували всім причетним і відзначили подарунками дітей, роботи яких представлені в Галереї.

ДОВІДКОВО: Побачити виставку малюнків дітей «Біль і віра» можна у Галереї народного мистецтва Черкащини з 3 до 6 травня. Час роботи – з 12.00 до 18.00. Вхід вільний. Адреса Галереї народного мистецтва Черкащини: вул. Хрещатик, 251.