Від початку повномасштабних бойових дій Черкаси бачили вже сотні тисяч переселенців. Частина з них побували в місті транзитом, для частини ж – Черкаси стали новим місцем проживання й роботи. Тимчасово чи назавжди – покаже час. Є й перші випадки переведення бізнесу з «гарячих точок» в Черкаси.

Про це розповідає пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

«Я з Харкова, де хаотичні обстріли росіян від самого початку вторгнення нищили далеко не військові об’єкти, а житлові будинки й критичну інфраструктуру, – розповідає комерційний директор ТОВ «КРЕП-ВЕСТ» Сергій Воронов. – Жили на Північній Салтівці – у мікрорайоні Харкова, від якого до кордону з рф – всього три десятки кілометрів. У перший же день, 24 лютого, після 10-ї години ранку в наш будинок влучив снаряд, випущений прямою наводкою з російського танка, який рухався окружною дорогою. Відтоді почалося життя в іншому вимірі – стало зрозуміло, що слід намагатися врятувати хоча б бізнес.

Наша торгівельна компанія займається прямими поставками імпортних кріплень для будівництва, машинобудування, монтажу обладнання та мебельного виробництва.

До війни клієнтів мали по всій Україні – завозили кріплення від провідних виробників Європи та Азії для клієнтів в усіх куточках нашої держави – зокрема, і в Черкаси постачали.

Коли стало зрозуміло, що наші склади доведеться евакуювати з Харкова – спочатку збиралися перевозити все на Хмельниччину або до Вінниці. «Космічні» розцінки на транспортування товару змусили переглянути плани – і зрештою ми вибирали між Кременчуком і Черкасами. Зупинили свій вибір на Черкасах – і не пошкодували, бо місто зручне і з логістичної точки зору, і з багатьох інших аспектів. Знайшли склади в оренду за прийнятними розцінками, що дорівнюють «довоєнним» розцінкам Харкова, перевезли сюди одинадцятьма вантажними фургонами усі метизи, болти, гайки, анкера і саморізи… Тепер от тільки ще не розібрали все це по полицях стелажів, але наведемо порядок – і почнемо шукати нові точки збуту замість частково втрачених. Девіз нашої торгівельної компанії – «Закріпіть успіх з нами!» Думаю, після Перемоги кріплення від «КРЕП-ІНВЕСТ» якраз і згодяться у відбудові жител українців та меблів у них, для відновлення знищених машинобудівних підприємств… У Черкасах точно залишаємося до завершення бойових дій – далі буде видно».

Міський голова Анатолій Бондаренко щиро вітає появу в Черкасах нових підприємців. При цьому зазначає, що хотів би, щоб обставини для переїздів для українців були зовсім іншими, аніж нині.

«У Стратегії розвитку Черкас на 2022-2032 роки серед пріоритетних цілей було визначено формування іміджу Черкас як міста, що є надійним партнером, перспективною територією для ведення бізнесу. У нас завжди раді появі нових людей у місті – Черкаси багато хто обирав за місце проживання і до війни. Ясна річ, що в цей нелегкий час хтось опиняється тут за вимушених обставин, як переселенець із зони бойових дій. Але добре, коли людина, зважуючи всі «за» і «проти», зупиняється саме в Черкасах.

Приємно, що серед тих, хто робить вибір на користь Черкас, є і підприємці, адже ці люди, окрім багатьох інших ризиків, оцінюють ще й те, наскільки сприятлива атмосфера в місті для розвитку бізнесу. З часом це – нові робочі місця, нові можливості для міста.

Зрештою, після завершення бойових дій і повертатися на звільнені від ворога території – ближче, аніж із заходу країни чи з-за кордону. А хтось і назавжди залишиться жити й працювати в Черкасах. Разом зустрічатимемо Перемогу України і разом відбудовуватимемо державу!».