Українські медичні заклади продовжують працювати, надаючи пацієнтам необхідну медичну допомогу, в тому числі високотехнологічну.

Фахівці Черкаського обласного онкодиспансеру провели з початку року 8 трансплантацій кісткового мозку і 6 трансплантацій нирок. При цьому 5 операцій були виконані вже під час війни.

На сьогодні заклад забезпечений необхідним для проведення трансплантацій обладнанням, медичними препаратами, фахівцями відповідної кваліфікації та приймає пацієнтів з різних областей України, у тому числі тих, де ведуться бойові дії.

8 лікарів онкодиспансеру з числа внутрішньо переміщених медиків також приєдналися до команди медзакладу, переїхавши з інших регіонів країни.

Шостою трансплантацією з пересадки нирки стала операція Єлизаветі з Кропивницького, яку на днях виписали додому. Через ускладнення після кесаревого розтину у жінки відмовили нирки, близько 6 місяців вона знаходилася на гемодіалізі, а після початку війни плани зробити операцію у Києві довелося коригувати.

Донором для неї став батько, експлантацію (забір органу) було виконано лапароскопічно, що дає змогу донору досить швидко відновитися після операції. Наразі молода пацієнтка почувається добре і має багато планів на майбутнє.

Україна продовжує рухатися  до трансплантаційної незалежності, а наші лікарі самовіддано несуть службу на своєму фронті, щодня рятуючи життя сотням українців.