Більшість закладів освіти Черкащини завершить навчальний рік із 27 травня до 17 червня.

Про це повідомив начальник Управління освіти Черкаської ОВА, депутат Черкаської обласної ради Валерій Данилевський, передає ChesnoNews з посиланням на пресслужбу облради.

Загалом цей рік більшість навчальних закладів працювали дистанційно, а деякі застосовували змішані форми.

– Наприклад, заклади професійно-технічної і вищої освіти. Студенти не можуть проходити практику онлайн, мають виконувати завдання на підприємствах. Заклади дошкільної освіти також поступово відновлюють роботу, у багатьох громадах вони відкрилися ще наприкінці березня, – розповідає освітянин.

За його словами, працювати дистанційно для освітньої галузі – це вже не проблема, а скоріше закономірність. За два роки пандемії цей процес не лише налагодили, а й вдосконалили. Вже сформовані навчальні матеріали і методичні рекомендації, освоєні платформи для навчання. Минулоріч за кошти держави, обласного й місцевого бюджетів придбано ноутбуки. Окрім того, ефективно діє низка обласних програм, тож останні кілька років за якістю освіти Черкащина лідирує в Україні.

Санаторні школи Черкаської обласної ради надавали дистанційно навіть послуги з реабілітації. Їхні фахівці розробили для дітей спеціальні програми й слідкували за їхнім виконанням.

– До речі, парламент проголосував за відтермінування зміни форми діяльності санаторних шкіл. Я щиро сподіваюся, що законодавцям стане здорового глузду не ліквідовувати ті заклади, які можуть надавати водночас освітні та реабілітаційні послуги. Ці школи мають продовжити діяльність, – говорить Валерій Данилевський.

Зауважимо, що в області функціонує 5 таких закладів освіти (для дітей з хронічними неспецифічними хворобами органів дихання, органів травлення, захворюваннями серцево-судинної системи, хворих на сколіоз). Там навчаються та отримують лікування понад півтори тисячі дітей.

Валерій Данилевський також додає, що до навчання в закладах освіти Черкащини вже долучилися чотири з половиною тисячі ВПО.

– Розуміємо, що це не всі діти, які є на території області, адже деякі родини ще визначаються чи залишаться в нас чи їхатимуть далі. Робимо все, аби цим учням було комфортно вчитися, – розповідає Валерій Данилевський і додає: – Неодноразово чув від батьків та педагогів, що діти-переселенці здивовані якістю освітнього процесу саме на Черкащині. Їм подобається, що в нас є чимало можливостей, різні платформи, багато освітнього продукту в цифровому форматі. Окрім того, під час навчання, застосовуємо доповнену та віртуальну реальність, що неабияк подобається дітям.

За словами освітянина, щоб влаштувати дитину у навчальний заклад, варто просто звернутися до дирекції, там пояснять алгоритм дій. Також він запевнив, що приймають усіх і нікому не відмовляють.

– Щодо університетів, то в області є студенти, які перевелися з інших навчальних закладів. Там, де є можливості, то зарахували їх на місця державного замовлення. Якщо таких місць не було, тоді пропонували на контракт, – зазначає Данилевський.

Також в області вже розпочали підготовку до нового навчального року.

– Звісно, все залежатиме від того, якою буде безпекова ситуація в регіоні. Сподіваюся, що ми швидко подужаємо агресора і зможемо почати навчальний рік у нормальному очному режимі з усіма урочистостями. Хочеться, аби діти нарешті сіли за парти, а студенти пішли на лекції. Ми всі вже скучили за живим спілкуванням, тож віримо у наших захисників, допомагаємо наближати перемогу, наскільки маємо сил, і прагнемо мирного навчального року, – підсумував Валерій Данилевський.