У п’ятницю, 27 травня, Собор Української Православної Церкви Московського патріархату ухвалив рішення «про повну самостійність і незалежність від РПЦ».

Про це повідомляється на сайті цієї релігійної організації, яку під час війни звинувачують у колаборанстві, передає ChesnoNews.

“Виражаємо незгоду з позицією Патріарха Московського і всієї Русі Кирила щодо війни в Україні. Собор ухвалив відповідні доповнення і зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви, що свідчать про повну самостійність і незалежність Української Православної Церкви”. – повідомили в УПЦ.

“Собор засуджує війну як порушення Божої заповіді “Не вбивай!” і висловлює співчуття усім, хто постраждав у війні”. – йдеться у повідомленні.

Там додають, що Собор звертається до влади України та влади Російської Федерації з проханням продовжувати переговорний процес та пошук сильного і розумного слова, яке б змогло зупинити кровопролиття.

Водночас УПЦ МП заявляє традиційні московські наративи про «відсутність єдності в українському православ’ї». Священнослужителі скаржаться на нібито «силові захоплення храмів та примусові переводи парафій». Через це представники УПЦ закликають духовенство з ПЦУ до діалогу.