У Гуманітарному центрі Черкаської міської ради, створеному за ініціативи міського голови Черкас Анатолія Бондаренка, звернули увагу, що багато людей, приїхавши із місць активних бойових дій, цікавляться українськими книгами, намагаються говорити українською. Тому вирішили створити мовний клуб “Говорімо українською!”.

Про це розповідає пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Майже місяць щовівторка та щочетверга близько двох десятків людей збираються в Гуманітарному центрі на заняття мовного клубу. Веде його кандидат філологічних наук Світлана Майстренко.

«Я багато їздила за кордоном – і не зустрічала німця, який би не говорив німецькою, англійця, який би не спілкувався німецькою, француза, який би не володів французькою, – розповідає Світлана Віталіївна. – І лише в Україні чомусь дехто живе і не хоче чи не може розмовляти українською. Тому надважливо, аби зараз, переживаючи такі колосальні зміни в державі, ми відчули, наскільки необхідно розмовляти рідною мовою. Адже мова – ознака нашої нації. І якщо люди зрозуміють це і самі захочуть спілкуватися нашою солов’їною – то в України є майбутнє!»

«Люди телефонують нам, приходять, навчаються, – додає волонтерка Гуманітарного центру, філолог за освітою Інна Лисяна, яка допомагає вести мовний клуб. – Мене це дуже надихає і тримає в тонусі. Адже у часи війни мова теж зброя. І ми маємо бути озброєні рідним словом!»

Заняття відбуваються у формі вільного спілкування. Люди розповідають про себе, читають поезію та прозові уривки українською мовою, які вподобали у книгах, слухають рекомендації фахівців.

«Я працювала вчителькою хімії у школі, – розповідає Тетяна Барановська із Сєвєродонецька. – Українською мовою вела уроки, але вільно розмовляти було складно, бо у нас нею мало спілкуються. Коли ж місяць тому з чоловіком приїхали в Черкаси, були просто вражені великою кількістю людей, які вільно володіють українською. Я теж хочу навчитися, адже ця мова така співуча! Мрію після війни повернутися додому, прийти в школу – і грамотно спілкуватися з дітьми чистою українською мовою».

«Росія та її мова вбиває мою країну, зруйнувала наш дім, забрала дитинство моїх дітей і старість батьків, – бідкається переселенка з Лисичанська. – Тому я прийшла у мовний клуб, аби всупереч ворогам краще вивчити українську, бо це – мова моєї держави».

«Я взагалі росіянка, – розповідає пані Вікторія з Краматорська. – 10 років тому вийшла заміж і переїхала в Донецьку область. Це переважно російськомовний регіон, тож особливої потреби вчити українську не було. А коли під час війни в пошуках спокійнішого місця ми приїхали в Черкаси, я відчула зовсім інше мовне середовище. Тож прийшла до мовного клубу в Гуманітарний центр. Спочатку соромилася, тепер цікаво. Подобається атмосфера занять і атмосфера Черкас. Зручне, компактне місто, чудовий Дніпро, і ми відчуваємо, що живемо в рідній Україні».

«Російськомовні українці, почніть читати книжки українською!, – радить завідувачка кафедри журналістики, реклами і PR-технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Тетяна Бондаренко. – Читайте вголос. Починайте з простих, можна дитячих. Пишіть пости українською. Курси потрібні, аби вивчити правила. А спілкування, вільна розмова, говоріння будуть лише з практикою».

«Я підтримую ініціативу стоврення мовного клубу в Гуманітарному центрі. Сьогодні це, як ніколи, на часі. Якщо ж хтось досі сумнівається, чи варто вчити українську і намагатися скрізь розмовляти рідною мовою, згадайте слова нашої поетеси-сучасниці Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». Тому живімо, українці!», – прокоментував міський голова Анатолій Бондаренко.

Довідково: Засідання розмовного клубу для вимушено переміщених осіб “Говорімо українською!” щовівторка і щочетверга о 16.00 – у Гуманітарному центрі ЧМР (вул. Благовісна, 170). Реєстрація з телефоном: 093 468 22 95 (Тетяна).