Євробачення 2023 пройде не в Україні. Його проведуть у Великій Британії. І це не зважаючи на перемогу Kalush Orchestra в конкурсі.

Таке рішення прийняв Європейський мовний союз (EBU), про що стало відомо 17 червня.

Організатори конкурсу звернулися до Великої Британії, щоб обговорити можливість проведення конкурсу там, оскільки представник цієї країни посів друге місце.

“EBU хотів би подякувати UA.Суспільне за їхню щиру співпрацю і прихильність вивченню всіх сценаріїв протягом декількох тижнів після перемоги Kalush Orchestra 14 травня в Турині і поділитися своїм сумом і розчаруванням з приводу того, що конкурс в наступному році не може бути проведений в Україні…”, – сказано в повідомленні Європейського мовного союзу.

Тепер EBU почне переговори з британським BBC (саме Велика Британія посіла друге місце в цьому році – ред.) “про потенційне проведення конкурсу пісні Євробачення 2023 року в Сполученому Королівстві”.

Україна оскаржуватиме перенесення “Євробачення-2023” до Великобританії. Відповідну заяву зробив міністр культури й інформполітики Олександр Ткаченко.

Він повідомив, що Україна не згодна з характером прийняття такого рішення без обговорень можливостей інших варіантів.

Наша держава має всі підстави на проведення подальших перемовин та знаходження спільного рішення, яке буде задовольняти всі сторони, вважає міністр.

“Ми чесно виграли Євробачення – 2022 та виконали наразі всі умови в зазначені терміни щодо процесу погодження його проведення в Україні – надали відповіді та гарантії по безпекових нормах та можливі місця проведення конкурсу”, – наголосив Олександр Ткаченко.

Українська сторона вимагає додаткових перемовин щодо проведення пісенного конкурсу з подальшою зміною рішення.