Освітяни Черкас готуються до відновлення навчання в офлайн режимі. Розуміючи ризики, які можуть бути за нинішньої ситуації в країні, міська влада приділяє максимальну увагу цій галузі.

Зокрема, профільна заступниця міського голови Анастасія Чубіна відповіла на питання про початок навчального року та організацію освітнього процесу в умовах війни, передає ChesnoNews з посиланням на пресслужбу ЧМР.

Чи всі школи міста відкриються першого вересня?

Школи відкриються всі, але для різних класів будуть запропоновані різні форми навчання. Також багато залежатиме від безпекової ситуації ближче до вересня. Звісно, також будуть враховуватись індивідуальні побажання батьків при виборі форми навчання. Так, зараз ми готуємося до того, що 1, 2, 5 та 11 класи будуть навчатись в офлайн режимі, а всі інші на дистанційці.

Чому саме 1, 2, 5, 11 класи будуть навчатись в очному форматі?

Перший клас – це дітки, яким потрібно адаптуватись у школі, звикнути до нового режиму, розпорядку, нового колективу. Другі класи – ці діти й так практично весь перший клас провчились вдома, адаптації та соціалізації як такої в них не було. П’яті класи – це діти, які переходять до середньої школи, а відповідно в них змінюється програма навчання, стане більше навчальне навантаження і більша кількість вчителів, тому знову ж таки для адаптації краще очна форма навчання. Одинадцяті класи – випускники, які потребують узагальнення та систематизації знань для того, щоб якомога краще підготуватись до ЗНО та вступу. Тут також все зрозуміло.

Якщо батьки не хочуть, щоб їх дитина вчилась офлайн, яка є форма альтернативного навчання?

Якщо батьки не хотітимуть, щоб діти навчались очно, то в індивідуальному порядку буде визначатись форма навчання, яка б і їх влаштувала, і яку може організувати заклад. Наразі ми вивчаємо можливість, аби паралельно з очною формою для 1, 2, 5, 11 класів забезпечити і дистанційну форму навчання. Тож батьки зможуть обирати. Всі учні будуть забезпечені можливістю отримувати освіту.

Хто приймає рішення про форму навчання в закладі освіти?

Міністерством освіти та науки України були надані відповідні рекомендації, щодо відновлення навчання в очному режимі по ВСІЙ території країни. Проте виходячи з можливості забезпечити безпечним очним навчанням, на місцях вже приймається рішення щодо форм навчання в різних класах.

У наших школах немає укриттів. Підвал це що укриття?

Так, не всі школи за проєктом мають укриття. Є чітко визначений порядок облаштування укриттів у приміщеннях чи будівлях закладів освіти, як споруд цивільного захисту. Відповідно Департамент освіти та гуманітарної політики ЧМР, спільно з фахівцями підрозділів ДСНС, Держпродспоживслужби, цивільного захисту, містобудування та архітектури, охорони здоров’я протягом двох тижнів проводили обстеження усіх шкіл на наявність таких приміщень чи будівель. Після перевірки були складені відповідні акти, а будівлі внесені офіційно в перелік споруд подвійного призначення.

Що буде зі школами у яких немає укриттів?

В деяких школах дійсно згідно проєктів немає приміщень, які б могли використовуватись згідно усіх норм як укриття. Але й тут ми знайшли вихід. Ці заклади зможуть працювати на базі інших шкіл, які територіально розміщенні поблизу та мають укриття. Тобто, діти які навчатимуться офлайн ходитимуть зі своїми однокласниками територіально в інше приміщення.

Чи будуть проводитися навчання для дітей, як правильно поводити себе під час повітряної тривоги? (як пройти до сховища? Як поводити себе в укритті?)

Так. У нас вже був досвід подібних евакуацій в минулому році під час псевдомінувань. Тоді не всі серйозно до цього ставились. Проте зараз не думаю, що хтось буде зволікати з «тривогами». Певною мірою діти вже знають, як реагувати та як себе поводити. Проте вчителі перед початком навчання будуть проводити відповідні практичні заняття для дітей як і куди їм потрібно евакуюватись.

Як бути з вчителями, які виїхали за кордон?

Якщо вчитель працює із класом, що навчається дистанційно, він може продовжувати працювати з-за кордону. Вчителі, які викладатимуть у класах, які перейдуть на очну форму навчання, мають повернутися до міста.

Це орієнтовний план роботи. Все залежатиме від безпекової ситуації, яка буде в регіоні станом на 01.09. Батьки матимуть змогу обрати форму навчання для дітей, яку вважатимуть найкращою, а ми будемо намагатися створити всі умови, щоб діти, які повернуться за парти, почували себе безпечно!”.