Співробітники Служби безпеки України затримали депутата Черкаської міської ради, який очолював фракцію «Опозиційна платформа – за життя» до заборони цієї партії, і водночас працював помічником чинного народного депутата. Чоловік не лише виправдовував російську агресію проти нашої держави, а й планував очолити окупаційну адміністрацію на Черкащині, якби ворогу вдалося захопити регіон.

Про це інформує пресслужба СБУ, передає ChesnoNews.

Після повномасштабного вторгнення рф він не виходив зі складу ОПЗЖ, а активно залучав до політсили нових однодумців. З одною з поплічниць вони проводили інформаційно-підривну діяльність на користь рф.

Зокрема, серед власного оточення вони:

▪️стверджували, що війна, розв’язана рф в Україні, – це виключно внутрішній громадянський конфлікт;
▪️заперечували нанесення авіаударів рф по мирних містах, в тому числі і по Черкасах;
▪️заперечували вчинення жорстоких злочинів військовими рф, поширювали фейки, що до них причетні ЗСУ;
▪️обурювалися обміну українських військовополонених, зокрема з «Азову».

Також фігуранти вважали недоцільним спротив агресору, чекали на окупацію міста і засуджували діяльність військово-політичного керівництва України.

Однак, коли зловмисник зрозумів, що ЗСУ успішно протидіють армії рф і звільняють окуповані території, то спробував втекти за кордон. Поплічники планували іммігрувати до США, але спецпризначенці Служби безпеки затримали депутата напередодні виїзду за кордон відповідно до ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

У результаті низки обшуків, проведених за місцем проживання фігурантів, було вилучено:

▪️комп’ютерну техніку;
▪️мобільні телефони з доказами протиправної діяльності;
▪️квитки на міжнародний рейс.

Наразі слідчі СБУ повідомили обом пропагандистам про підозру за ч.1, ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). Вирішується питання щодо обрання затриманому запобіжного заходу.

Викриття зловмисників проводили співробітники СБУ в Черкаській області за процесуального керівництва Черкаської обласної прокуратури.