Із нагоди 736-ої річниці від дня заснування Черкас у місті вперше провели музично-патріотичний проєкт бандурного мистецтва «Волі і пісні нескорений край». Кращі бандуристи області та України порадували шанувальників українського мистецтва півторагодинним концертом в обласному художньому музеї.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Під час заходу учасники звернулися до Президента України Володимира Зеленського із пропозицією щороку в третю суботу вересня відзначати День бандури України. Ініціаторами ідеї виступили Національна спілка кобзарів України, Координаційна рада творчих спілок України, Національна спілка майстрів народного мистецтва України, Всеукраїнське товариство «Просвіта».

У музично-патріотичному проєкті бандурного мистецтва «Волі і пісні нескорений край» взяли участь соліст Національної заслуженої капели бандуристів України ім. Г.Майбороди Максим Воловоденко, Черкаська капела бандуристів, ансамбль бандуристів Черкаської дитячої школи мистецтв, педагоги та вихованці музичних шкіл міста.

Від імені кобзарської громади України до учасників заходу звернувся народний артист України, професор, голова Національної спілки кобзарів України Володимир Єсипок. Він привітав черкасців із Днем міста.

«Бандура – душа українського народу, символ нашої музичної культури. І в цей скрутний та героїчний час боротьби за незалежність започаткування Дня бандури сприятиме вихованню патріотизму та національної свідомості української спільноти, розвитку й популяризації української пісні та культури у світі, – переконаний Володимир Єсипок. – Черкащина має бути центром такого відродження, адже тут жив і творив духовний батько нашої нації Тарас Шевченко, який свою першу збірку поезій назвав саме словом «Кобзар», підкреслюючи цим надзвичайно важливу роль кобзарів у житті України».

«Ми щасливі з того, що маємо можливість проводити такі заходи, наживо популяризувати бандурне мистецтво і свою творчість, з піднесеними відчуттями співати українських пісень, зустрічатися з людьми, відкривати свої серця і душі», – ділиться враженнями від заходу художній керівник Черкаської капели бандуристів Світлана Кладій.

Від імені черкаського міського голови Анатолія Бондаренка учасників та почесних гостей кобзарського мистецтва привітала начальник управління культури департаменту освіти та гуманітарної політики Валентина Шепецька. «Дуже влучна назва нашого проекту «Волі і пісні нескорений край», оскільки ми всі сьогодні, кожен на своєму місці, примножуємо велику боротьбу за свободу й незалежність, – відзначила Валентина Шепецька. – І бандура є дійсно тією зброєю, яка грає на струнах нашої душі, дає нам сили й натхнення, єднає всі покоління і силою мистецтва підтверджує українську самоідентичність. Для нас є великою честю, що саме із Черкас у день народження міста пролунала ініціатива звернення до Президента про вшанування бандури в Україні. Також сподіваємося, що наш музично-патріотичний проект розшириться й стане першим фестивалем бандурного мистецтва на теренах Черкащини».