У Черкасах відбулася театралізована вистава Олексія Гнатюка «Обличчя кольору війна», яку презентував Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова у рамках національного проєкту «Тиждень Мирних».

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Відвідувачі заходу мали можливість познайомитися з Музеєм «Голоси Мирних»
– найбільшим у світі архівом історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 35 000 історій. Гості на власні очі побачили унікальні речі з Маріупольського драматичного театру, які перетворилися на справжні артефакти. Серед них – декілька невеликих уламків люстри з розбомбленого рашистами маріупольського драмтеатру, які у Музеї вважають одним з найцінніших експонатів.

Окремої уваги заслуговувала виставка світлин Маріуполя «до» та «після» приходу «руського міра». Її презентував автор – фотограф Євген Сосновський. «Я намагався зобразити життя і побут простих маріупольців, які опинилися у нелюдських умовах через вторгнення росіян», – зазначив пан Євген.

Серед фотографій – і сторінки «Маріупольського щоденника». Його автор 8-річний Єгор Кравцов. За три місяці в окупованому Маріуполі він став дорослою дитиною, яка відчула на собі справжню, не іграшкову війну – обстріли, поранення, життя у підвалі, танки біля свого будинку, рашистські літаки з ракетами і бомбами над головою, загибель близьких людей. І все це він зміг вмістити у декілька сторінок свого дитячого щоденника.

«Зараз дуже важливо донести світовій спільноті ту правду, яка відбувається в Україні. Сьогодні є можливість побачити ще одну ретроспективу з тих подій, почути крики їхніх сердець, щоб мати можливість переповісти, розповісти, пережити, поспівчувати і передати наступним поколінням, друзям, знайомим за кордон трагічну дійсність, яку переживає Україна», – зазначає черкаська блогерка Ольга Квятковська, яка відвідала захід.

Вистава «Обличчя кольору війна» розповідає про життя людей в окупованому Маріуполі, про історію боротьби маріупольців за своє право жити у вільній і незалежній Україні. Сюжет заснований на справжніх історіях маріупольців. Перед Черкасами її вже подивилися жителі Дніпра і Вінниці. «Усі, хто дивився спектакль, були вражені у саме серце. Люди виходили не просто зі сльозами на очах, а з відчуттям іншої реальності», – розповіла Анна Клименко, представниця організаторів заходу.

У Черкасах виставу «Обличчя кольору війна» відвідали кілька сотень людей. Серед них і заступник міського голови Черкас Павло Валенчук. «Я радий, що Черкаси – в числі тих міст, які змогли побачити цей проєкт і гру акторів Маріупольського театру, які змогли вижити, евакуювалися і розповідають світу про пережитий досвід. Це реально було дуже потужно, люди в залі або сиділи мовчки, або плакали. Це була дуже сильна розповідь. Люди на сцені ділилися своїми переживаннями про перші тижні, які вони провели в підвалах, під бомбами, у складних побутових умовах. Я дуже захоплююсь їхньою мужністю, їхньою здатністю у цей час нести людям таке сильне послання віри, надії, прагнення до перемоги. Я захоплююся тим, що після того, що вони пережили, вони досі можуть творити і видавати такий якісний культурний продукт. Злочини проти мирного населення Маріуполя, скоєні росіянами, про які сповіщають організатори цього мистецького проєкту, неможливо ні збагнути, ні пробачити. Переконаний, що після української перемоги рф понесе відповідальність за усі знищені українські міста і усі свої військові злочини», – поділився враженнями Павло Валенчук.

Зауважимо, що з початку російського вторгнення Черкаси стали надійним прихистком для десятків тисяч українців, які тікали від приходу «руського міра» у їхні домівки. Серед них багато і жителів Маріуполя. Нагадаємо, нещодавно у Черкасах відкрили Центр підтримки переселенців “Я – Маріуполь”. У відкритті взяли участь міський голова Черкас Анатолій Бондаренко і міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.