У жовтні 2018 року маленька зірка була розірвана на шматки, коли вона підійшла занадто близько до чорної діри в галактиці, розташованій на відстані 665 млн світлових років Від Землі. Через майже три роки після зіткнення чорна діра знову освітлює небо, хоча нічого нового вона за цей час не поглинула.

Міжнародна група астрофізиків встановила, що чорна діра викидає речовину, яка рухається зі швидкістю, що дорівнює половині швидкості світла. Чому викид речовини стався через стільки часу після зіткнення, залишається загадкою.

Вчені помітили незвичайний сплеск, коли переглядали дані подій приливного руйнування, які відбулися за останні кілька років. Це астрономічні явища, які відбуваються, коли зірка наближається досить близько до горизонту подій надмасивної чорної діри і розривається на частини її приливними силами, зазнаючи спагеттифікацію.

Радіодані від телескопа Very Large Array в Нью-Мексико показали, що чорна діра таємничим чином реанімувалася в червні 2021 року. Використовуючи дані різних обсерваторій, вчені зібрали всі спостереження за цією областю неба.

Дослідження показало, що матеріал з чорної діри рухається зі швидкістю близько половини швидкості світла. Викид матеріалу в процесі приливного руйнування — нормальне явище, пояснюють вчені. Це нагадує неохайну їжу: не все, що вони намагаються «з’їсти», потрапляє їм в рот. Але зазвичай викид починається відразу після злиття і швидкість становить близько 10% швидкості світла.

Дослідники продовжать вивчати незвичайний об’єкт, щоб зрозуміти, що викликало таку незвичайну «відрижку».