Троє вчених із Німеччини, Австрії та Швейцарії змогли вперше випадково виявити оголене ядро пульсуючої зірки та підтвердити теорію.

Результати роботи опубліковані виданням Nature Astronomy, передає ChesnoNews.

Ядро – це внутрішня частина зірки, найчастіше вони вкриті непрозорою оболонкою. Вчені раніше припускали, що такі ядра можуть з’явитися без оболонки, якщо будуть відповідні умови, які призведуть до її видалення.

До цього відкриття зірку “Гамма Колумба” вважали звичайною зіркою. Вона розташована в сузір’ї Голуба на відстані приблизно 870 світлових років від Землі. Ця пульсуюча зірка має свого супутника і в 6 разів важча за Сонце, а також у 5 разів більша за нього.

Прийнято вважати, що цій зірці понад 20 млн років і вона перебуває на пізній стадії своєї еволюції, і незабаром її зіркове життя закінчиться.

За словами вчених, своє відкриття вони зробили випадково, коли досліджували групу зірок. Їхні дані показали, що Гамма Колумба має якийсь незвичний вигляд.

Ретельне дослідження показало, що в неї відсутня зовнішня оболонка. Значить, щось сталося в далекому космосі, що призвело до того, що ця величезна зірка втратила свій зовнішній шар і залишила після себе тільки пульсуюче оголене ядро.

Учені вважають, що саме через втрату своєї оболонки Гамма Колумба зараз у 5 разів більша за Сонце, але раніше вона була набагато більшою і у 12 разів важчою за нашу зірку. Як кажуть вчені, їм просто пощастило застати зірку в такому стані, адже оголене ядро існуватиме недовго за космічними мірками – приблизно 10 тисяч років.

Науковці вважають, що Гамма Колумба була звичайною масивною зіркою, у якої закінчився водень. Через це її оболонка розширилася, а зірка-компаньйон своєю гравітацією сприяла її зникненню.

У дослідженні йдеться, що зараз ця зірка перебуває на останній стадії свого життєвого циклу та в майбутньому вибухне надновою з оголеним ядром. Зрештою це ядро стиснеться до таких маленьких розмірів, що перетвориться на найщільніший об’єкт у Всесвіті – нейтронну зірку.