Європейський континент несе на собі основний тягар кліматичних змін, темпи потепління вдвічі перевищують середньосвітовий показник.

Про це свідчать дані Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), передає ChesnoNews.

У звіті проаналізовано дані за 30 років, починаючи з 1991 року, і виявлено тривожну тенденцію швидкого потепління в Європі, яке є швидшим, ніж потепління на будь-якому іншому континенті.

“Протягом досліджуваного періоду середня температура в Європі зростала зі швидкістю 0,5 градуса Цельсія за десятиліття, досягнувши загального середнього значення на 2,2 градуса Цельсія вище доіндустріального рівня. Це значно перевищує межу в 1,5 градуса Цельсія, встановлену міжнародною спільнотою кліматологів з метою мінімізації руйнівних наслідків зміни клімату для навколишнього середовища”, – наводять вчені статистичні дані.

У звіті зазначено, що європейці вже відчувають потепління. Згідно з оцінками, літо 2022 року було найпосушливішим за 500 років, повсюдна нестача води та лісові пожежі вразили навіть ті країни, які зазвичай звикли до більш вологого літа.

Згідно зі звітом, альпійські льодовики втратили приблизно 30 метрів товщини льоду з 1997 по 2021 рік в результаті потепління. Лише у 2021 році погодні катаклізми, здебільшого пов’язані з повенями та штормами, завдали збитків на 50 мільярдів доларів у всіх європейських країнах.

“Європа представляє живу картину потепління світу та нагадує нам, що навіть добре підготовлені суспільства не застраховані від наслідків екстремальних погодних явищ”, – сказав Петтері Таалас, генеральний секретар ВМО, у заяві Copernicus, що супроводжує звіт.

“Вчені точно не знають, чому Європа нагрівається так швидко”, – сказала Саманта Берджесс, заступник директора зі зміни клімату в Copernicus.

Швидке потепління може бути пов’язане з близькістю Арктики, яка є регіоном, що нагрівається найшвидше у світі.

У новій доповіді ВМО зазначено, що, незважаючи на зусилля зі скорочення викидів, температура в усіх регіонах Європи продовжуватиме зростати зі швидкістю, вищою за середню світову.

Доброю новиною є те, що Європа також лідирує в зусиллях зі скорочення викидів парникових газів. У всьому Європейському Союзі викиди парникових газів скоротилися на 31% між 1990 і 2020 роками, а до 2030 року планується скоротити на 55%, згідно із заявою.