Верховна Рада України схвалила у другому читанні урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки» № 5159.

Стратегічна екологічна оцінка важливий інструмент, який допомагає виявляти та враховувати фактори чи можливі наслідки стратегій, політик, програм, інших  документів державного планування на стан довкілля та здоров’я населення, інтегрувати в них екологічні вимоги.

На сьогодні, через відсутність відповідальності за недотримання законодавства у сфері СЕО, по суті відбувалося його системне порушення.

Ухвалений Верховною Радою законопроект фактично вдосконалює процедуру стратегічної екологічної оцінки, підвищує її прозорість, а також запроваджує відповідальність за її порушення.

«Попри війну, Україна вже сьогодні готується до відбудови, яка на моє переконання, має відбуватися лише «зеленим» шляхом, враховувати не лише можливий економічний зиск, а й екологічні наслідки в довгостроковій перспективі. Тож сьогодні важливо підготувати необхідне законодавче підґрунтя для такої відбудови, яка має бути дружньою до довкілля. СЕО є одним з ключових інструментів забезпечення “зеленого” відновлення країни від наслідків війни з рф», – прокоментував Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

За словами Міністра, документ передбачає:

  • створення Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки. Це дозволить систематизувати та зробити доступною для громадськості інформацію щодо стратегічної екологічної оцінки документів державного планування;
  • надання Держекоінспекції повноважень щодо контролю виконання вимог законодавства;
  • встановлення відповідальності за порушення у сфері СЕО. Зокрема, йдеться про відповідальність за нездійснення СЕО, порушення порядку проведення процедури, неврахування її результатів тощо.