В Україні в тому числі і Черкаській області у зв’язку із значним пошкодженням потужностей об’єднаної енергетичної системи введені графіки відключення електроенергії споживачам та підприємствам. Нині енергетики роблять усе можливе, аби стабілізувати ситуацію і не допустити розбалансування мережі.

Про це інформує пресслужба ПАТ «Черкасиобленерго», передає ChesnoNews.

Спеціалісти Черкасиобленерго підготували відповіді на найпоширеніші запитання, пов’язані із застосуванням графіків погодинних відключень електроенергії. Роз’яснення надає заступник начальника Центральної диспетчерської служби ПАТ Дмитро Чорнобривець.

1. Для чого запроваджують графіки відключень електроенергії?

У зв’язку з військовою агресією та обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури України виник дисбаланс між генерацією та споживанням електроенергії. У випадку, коли відбувається збільшення споживання електроенергії, а можливість забезпечити споживання генерацією відсутня, застосовуються графіки обмеження та графіки відключення.

2. Що таке графіки аварійних відключень (ГАВ) та графіки погодинних відключень (ГПВ). У чому їх різниця?

До графіків обмеження належать графіки обмеження потужності (ГОП) і графіки обмеження електроенергії (ГОЕ), в них задіяні виключно промислові підприємства, які, при отриманні вказівки на застосування, зобов’язані самостійно знизити величину споживання електричної потужності. При цьому повного знеструмлення не відбувається.

До графіків відключень електроенергії належать графіки аварійних відключень (ГАВ) та графіки погодинних відключень (ГПВ). ГАВ застосовуються в аварійних випадках, коли за дуже короткий термін від 3 до 15 хвилин треба негайно знизити величину потужності, що споживається з мережі. ГАВ застосовується по команді диспетчера НЕК «Укренерго». Команду на включення також дає диспетчер НЕК «Укренерго», у таких випадках тривалість знеструмлення спрогнозувати неможливо.

ГПВ застосовуються у таких випадках, коли можна спрогнозувати критичну ситуацію в об’єднаній енергетичній системі України.

Всі графіки обмеження та відключення застосовуються виключно для збереження сталої та надійної роботи енергосистеми з заданими параметрами частоти , напруги та стійкості.

3. Чому електроенергія може зникати не за графіком?

Окрім графіків погодинних відключень в мережах мають місце планові роботи та роботи з усунення дефектів і пошкоджень обладнання електричних мереж. Тож у зв’язку з цим відключення можливі не лише по причині застосування ГПВ. (Як дізнатися про планові, позапланові, аварійні відключення електроенергії читайте за посиланням).

Заздалегідь з ГПВ можна ознайомитись на офіційному сайті компанії, або у оператора кол-центру 24/7 за багатоканальними номерами: (0472) 33-87-87, (093) 170-40-57, (050) 434-87-87, (067) 690-48-48.

4. Які об’єкти не відключають від електроживлення взагалі?

Можлива ситуація, коли деякі споживачі взагалі не відключаються від електроживлення. Це споживачі, які визначено органами військової адміністрації та органами місцевого самоврядування, як критична інфраструктура. Тобто заклади охорони здоров’я, котельні, органи що забезпечують правопорядок, військові об’єкти, об’єкти водопостачання, водовідведення, що забезпечують зв’язок тощо. В окремих випадках це стосується і побутових споживачів, які підключені до ліній, що живлять критичну інфраструктуру. Вони також не відключаються від мережі.

Бувають ситуації, коли знеструмлені лише пів будинку, а інша частина залишається з електроенергією. Таке можливо і пов’язано зі схемами зовнішнього живлення цих будинків. Тобто вони заживлені від різних ліній електропередачі. Диспетчери орієнтуються не на конкретні будинки чи підприємства, а стежать за перевищенням споживання на кожній лінії.

5. Чому тривалість відключення електроенергії може перевищувати запланований час згідно графіку?

Якщо тривалість відключення електроенергії зберігалась довше запланованого терміну, то це пов’язано з часом, необхідним для виконання перемикань.

Час початку та закінчення застосування графіків визначає диспетчер НЕК «Укренерго». Самостійно включати споживачів диспетчеру ПАТ «Черкасиобленерго» категорично заборонено.

Звертаємося до всіх з проханням максимально обмежити споживання електроенергії в часи ранкового та вечірнього максимумів: з 7:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00 години та мінімізувати електроспоживання в цей час.