Поліція Черкащини звертається до громадян із проханням бути більш пильними, оскільки випадків шахрайства останнім часом більшає.

Попри значну профілактично-роз’яснювальну кампанію та регулярні попередження з боку поліції, громадяни через свою неуважність та необачність продовжують ставати жертвами шахраїв. Особливо – пенсіонери.

Розглянемо декілька найчастіших шахрайських схем:

  • Обмін грошових купюр під приводом грошової реформи:

Шахраї діють за такою схемою: представляються банківськими службовцями, соціальними працівниками та розповідають довірливим жертвам про нібито грошову реформу. Вказують на терміновій необхідності замінити старі грошові купюри на нові, інакше можна втратити всі свої заощадження. Подібні злочини переважно вчинюються у селах, де жертвами зловмисники обирають пенсіонерів.

Громадяни, не перевіряючи документів незнайомих візитерів, без остороги впускають їх до будинку та надають всі кошти для перерахунку й перепису серії та номеру кожної купюри. Зловмисники перераховують гроші й кладуть їх у заздалегідь підготовлений конверт, та підмінюють на інший, з папірцями або сувенірними банкнотами.

Якщо до вашого будинку завітали незнайомі люди, необхідно зателефонувати до організації, яку вони представляють для встановлення легітимності їхніх документів. Коли у вас виникають сумніви щодо “візитерів”, повідомте про це до поліції.

  • «Соціальні працівники»:

Зловмисники можуть представлятися працівниками соціальних служб, благодійних фондів тощо. Під приводом – нібито виплати додаткових пенсій, всіляких держвиплат або надання матеріальної допомоги – шахраї проникають у будинки до людей. Якщо до вас приходять невідомі особи, перш за все, не впускайте їх до оселі та попросіть показати посвідчення. Далі – поцікавтеся метою візиту й зателефонуйте до установи, щоб пересвідчитись чи дійсно до вас направляли таких працівників.

Нерідко шахраї працюють під виглядом продавців різних товарів. Вони приходять до ваших будинків та пропонують щось придбати за привабливо низькою ціною. Пенсіонер іде за грошима й таким чином відкриває свою «схованку». Далі, один зловмисник відволікає господаря, а інший – викрадає заощадження.

Не довіряйте невідомим особам, яких вперше бачите. Шахраї часто вдягають «маску» красномовних та доброзичливих людей! Та якщо вже стали жертвою шахрайства, негайно телефонуйте за номером 102!