У жовтні набула чинності Постанова КМУ №1178, яка запровадила нові важливі зміни у процедури публічних закупівель в Україні. Зокрема були змінені цінові межі закупівель, що проводяться на державному офіційному маркетплейсі Prozorro Market. Відтепер через електронний каталог можна закуповувати товари на необмежені суми. Відповідно, постачальники отримають можливість швидко продавати свою продукцію великими партіями, а замовники — купувати одним кошиком все необхідне у найкоротші строки.

Як відбуваються закупівлі товару в Prozorro Market

На державному маркетплейсі доступні два варіанти продажу товару:

  • напряму через каталог — аналогічно до того, як здійснюється продаж товарів на комерційному маркетплейсі (постачальник розміщує свої пропозиції, отримує замовлення та підтверджує його) — в такому разі можна продавати максимум на 100 000 грн;
  • за допомогою запиту ціни пропозицій — коли замовник публікує в Prozorro Market запит на закупівлю конкретного товару на певну суму, постачальники надсилають йому свої цінові пропозиції і система автоматично вибирає серед них найвигіднішу — так можна продавати на суми від 100 000 грн.

У першому варіанті постачальнику достатньо регулярно перевіряти отримані замовлення та актуалізувати ціни. У другому варіанті потрібно слідкувати за сповіщеннями на пошті або шукати доступні закупівлі вручну та вчасно подавати свої пропозиції замовникам.

Як продавати в Prozorro Market

Якщо ви хочете продавати товари на державному маркетплейсі, необхідно виконати такі умови:

  1. Перевірте, чи дозволений потрібний вам вид товару для продажу в каталозі. Для цього перейдіть у Прозорро Маркет та за допомогою фільтрів спробуйте знайти даний товар.
  2. Пройдіть кваліфікацію в каталог — підтвердьте, що маєте досвід постачання аналогічної продукції. Для цього поставте галочку біля пункту “Кваліфікація Prozorro Market”, знайдіть оголошення кваліфікації для потрібного вам виду товару та подайте заявку.

Після проходження кваліфікації ви зможете розміщувати товари на віртуальній вітрині або одразу починати брати участь у запитах ціни пропозицій.

Якщо ви матимете питання щодо кваліфікації в Prozorro Market — звертайтесь за телефоном 0 800 75 10 10 (менеджери служби підтримки майданчика SmartTender.biz)

Як брати участь у запиті ціни пропозицій

Після того, як ви кваліфікуєтесь у Prozorro Market у вибраній категорії товарів, система почне автоматично надсилати вам сповіщення щодо публікації нових запитів ціни пропозицій, що можуть бути вам цікаві. Для участі у запиті виконайте такі кроки:

  1. Ознайомтеся з умовами участі у запиті (вимогами до постачальника, описом товару, ціною).
  2. Подайте заявку на участь, у якій вкажіть бажану ціну за даний обсяг товару (не більшу за вказану замовником).
  3. Дочекайтеся закінчення етапу прийому пропозицій. Якщо ваша ціна була найвигіднішою, система автоматично вибере вас переможцем.
  4. У разі перемоги підтвердьте свій намір виконати умови закупівлі та підпишіть із замовником договір.

При виникненні будь-яких питань звертайтесь до менеджерів служби підтримки майданчика, з якого ви працюєте в Prozorro Market.