Вчені з Прінстонського університету розробили спосіб дешевого очищення морської води. Аерогель, розроблений зі звичайного яєчного білка, видаляє сіль і мікропластик з морської води з ефективністю 98% і 99% відповідно.

Яєчні білки – це складна система майже чистого білка, який при сушінні сублімацією та нагріванні до 900°C у середовищі без кисню створює структуру з взаємопов’язаних ниток вуглецевих волокон та графенових листів. Така структура являє собою напівпроникну мембрану для зворотного осмосу: вона пропускає розчинник, але затримує розчинені в ньому речовини.

Дослідники показали, що аерогель можна створити не тільки з сирих яєць. Такими ж властивостями володіють, як приготовані або збиті яйця, а також інші види білків. При цьому в серії експериментів аерогель, отриманий з білків, виявився ефективнішим, ніж активоване вугілля.

При цьому, як відзначають дослідники, в порівнянні з комерційними системами зворотного осмосу нова технологія використовує тільки силу тяжіння і не вимагає ніяких витрат енергії.

Зараз вчені працюють над створенням масштабованої технології виробництва аерогелю з білків, яка не буде конкурувати з харчовою промисловістю і не викличе надмірного попиту на курячі яйця.