Лейкемія є групою видів раку крові, які зазвичай починаються в кістковому мозку через нестачу нормальних клітин крові і створюють велику кількість аномальних клітин крові.

Симптоми можуть включати кровотечу та синці, біль у кістках, втому, лихоманку та підвищений ризик інфекцій. Хоча його точна причина лейкемії невідома, вважається, що певну роль відіграє поєднання генетичних факторів та факторів навколишнього середовища, включаючи куріння, іонізуюче випромінювання, вплив деяких хімічних речовин, таких як бензол, хіміотерапія та синдром Дауна.

Лейкемія – це найпоширеніший вид раку у дітей, понад 90% усіх лейкозів діагностується у дорослих.

Хіба не було б чудово, якби якимось чином високопроліферативні клітини лейкемії, які швидко ростуть і розмножуються, могли б перетворитися на нормальні клітини, які більше не розмножуються?

В рамках нового дослідження, проведеного вченими з Барселони, Іспанія за участю колег з кафедри генетики людини та біохімії медичного факультету змогли знайти вирішення цієї проблеми. Вони щойно опублікували свої результати в авторитетному журналі Leukemia під заголовком “Ремоделювання ландшафту m6A РНК при перетворенні клітин гострого лімфобластного лейкозу в макрофаги”.

У статті описується, як лейкозні клітини стають нормальними клітинами, які більше не розмножуються шляхом зміни хімічних модифікацій — так званої епігенетики — типу свого генетичного матеріалу, званого матричної РНК. Серед іспанських учасників був Альберто Буено-Коста, дослідник групи доктора Манель Естеллер, який очолює Дослідницький інститут лейкемії Хосепа Каррераса в Університеті Барселони.

При раку здорові клітини перетворюються на злоякісні з іншими характеристиками, такими як здатність до безконтрольного поділу. В останні десятиліття багато досліджень виявили різні молекулярні зміни, відповідальні за це перетворення здорової тканини на пухлинну. Але досі вчені дуже мало знали про зворотний процес — перетворення ракової клітини на фізіологічну, неракову, і про те, які фактори можуть опосередковувати цей процес.

«Ми знаємо, що одна із стратегій, за допомогою якої пухлини людини можуть ухилятися від ефективності ліків, полягає в тому, щоб змінити свій зовнішній вигляд, стаючи ще одним схожим раком, але нечутливим до ліків», — сказали вчені.

Вчені хотіли дізнатися більше про молекулярні шляхи, що беруть участь у цій клітинній трансформації. Вони вивчили модель in vitro (експеримент, що проводиться поза живим організмом, зазвичай у пробірці чи чашці Петрі), у якій лейкозні клітини можна змусити перетворитися на тип нешкідливих імунних клітин, званих макрофагами.

Експериментальні результати показали, що перетворення злоякісних клітин на макрофаги пов’язані з величезним переглядом хімічних змін, які у їх інформаційної РНК — носіях, які допомагають формуватися білкам. Зміни особливо торкнулися поширення епігенетичної мітки, названої метильованим аденіном.

Ця зміна кута, утвореного між двома сусідніми хімічними зв’язками цих молекул, викликає нестабільність білків, що визначають лейкемію, і сприяє появі мікрофагів – білків, характерних для нормальних клітин, що народжуються.

Хоча цей напрямок досліджень ще не був випробуваний на пацієнтах, команда заявила, що він здається досить багатообіцяючим і заслуговує на подальше вивчення як новий підхід у боротьбі з лейкемією.