Група вчених напередодні 27 Конференції ООН з питань зміни клімату розкрила небезпеку зникнення льоду в Арктиці в літні періоди.

Про це повідомляє британське видання The Guardian, передає ChesnoNews.

З доповіді фахівців випливає, що протягом десяти років район може «остаточно» позбутися морського льоду, що призведе до катастрофічних наслідків для десятків мільйонів людей.

«Зараз ми нічого не можемо з цим поробити. Ми просто наламали дров і дозволили системі вже надто сильно нагрітися», — зазначила співробітник Массачусетського університету Джулі Брігам-Гретта.

За прогнозами вчених, скорочення кількості льоду відкриє темний Північний Льодовитий океан, який поглинатиме, а не відбиватиме тепло, посилюючи глобальне потепління. Це також може призвести до найбільшого за 130 тисяч років «імпульсу талої води», що вплине на прибережні регіони.

9 листопада Європейський Союз досяг угоди з проблеми глобального потепління та ухвалив закон про скорочення шкідливих викидів в атмосферу до кінця десятиліття. У ньому йдеться про цілі країн ЄС зі скорочення викидів серед іншого від транспорту, опалення будівель, сільського господарства та відходів. За новим законом, викиди від цих областей мають скоротитися на 40 відсотків порівняно з 2005 роком.